Translate

вторник, 22 януари 2019 г.

Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” предлага ново изследване за пациенти с автоимунни заболявания


Изследването "Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)" „улавя” IgG антитела в серума на пациентите срещу 108 различни вида храни. Специално насочено е към хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус, болест на Бехтерев, улцерозен колит, болест на Крон, систмен лулус и др.
Резултатите от изследването се съпровождат с обяснение, в кои от случаите може да се подозира интолеранс към дадена храна и кога стойностите на IgG антителата към нея не говорят за интолеранс.Това от една страна  подпомага лечението им като се избягва в менюто  дадена храна, която обостря симптомите им, а от друга им подсказва да не изключват храни, които нямат отношение към състоянието им. Т.е. на база получените резултати може да се изготви диетичен режим като част от терапията, който да облекчи състоянието им.
Специалисти от Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) бяха единодушно, че правилното хранене не може по никакъв начин да замести медикаментозната терапия на пациентите с автоимунни заболявания.
По думите на д-р Екатерина Иванова-Тодорова от ЛКИ, разликата между алергия и хранителен интолеранс (хранителна непоносимост) към дадена храна е следната - когато говорим за алергия към храна се има предвид образуване на антитела от клас IgE и симптомите след консумацията на тази храна са мигновени, като могат и да са животозастрашаващи.
При хората с непоносимост към определена храна се образуват антитела от клас IgG и симптомите са отложени във времето, като могат да се проявят след седмици и не са животозастрашаващи.
Непоносимостта към храните обаче води до чревно възпаление, което е свързано с неправилно смилане и резорбция на хранителните вещества и понякога до усилване на някои от клиничните симптоми при пациенти с автоимунно заболяване.
--------

Хранителната непоносимост и свързаното с него състояние е известно като "пропускливи черва" е многофакторно -  в него са включени много компоненти : генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и др. 
Симптомите при хранителна непоносимост са диария, подуване на стомаха, газове и гадене. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар