Translate

петък, 25 януари 2019 г.

Десетото издание „Ерата на викингите“ от увлекателната историческа поредица „История на войните“ излиза на книжния пазар


Най-забележителното историческо изследване на Ерата на викингите

Търсете десетото издание „История на войните. Ерата на викингите“ от автора Георги Марков (с логото на издателство „Милениум“) от обичаната историческа поредица „История на войните“. Всяка една от книгите в поредицата представя едни от най-забележителните военни сблъсъци в световната история и е интригуваща както за ученици, които тепърва научават за тези значими събития, така и за всички, които се интересуват от легендарни битки, исторически факти, военни конфликти и значими личности.
Терминът „Ера на викингите“ се ражда през втората половина на 19.век, когато викторианските английски историци го налагат, за да опишат турбулентните за Острова години между атаката срещу манастира „Линдисфарн“ и епохалната битка при Хейстингс на 14 октомври 1066 г., с която норманите нанасят смъртоносен удар на саксонска Англия и отварят нова страница в историята на Острова.
„Ерата на викингите“ ще потопи читателя в средновековните дебри на Европа, където ще представи цялостната картина на историческото положение в края на 8. век, когато в кралствата в Англия внезапно избухва викингска експанзия. Паралелно със случващите се исторически събития читателя ще има възможността да научи кои са факторите, които определят смазващия и шокиращ успех на рейдовете на северняците – тяхната тактика, техническо превъзходство и цялостна стратегия. Освен тези любопитни исторически факти около живота на викингите, в книгата последователно са разглеждани и трите териториални лъча на ранните викингски нападения – в Западнофранкското кралство (ок. 830-911), в Англия (793-878) и в Ирландия (795-902). Накрая всеобхватното историческо разследване продължава до 11.век, когато северняците създават най-могъщото държавно обединение на викингите през Средновековието.
Фактите и изворите, цитирани от автора, доказват на какво се дължат военните успехи на тези умели мореплаватели, какви са предимствата им, с които се налагат над европейските армии, какво влияние оказват техните набези в историята на Европа, как е спряно нашествието им и как е поставен края на съществуването им.
В изчерпателното изследване се обръща и специално внимание на всички детайли от викингските сражения довели до крайния резултат на битката – численост, стратегии, командири, загуби и завоевания.
Книгата е сериозен историографски труд, подходящ и за учени, и за неизкушените читатели, които в хода на търсене на истината за пръв път ще се срещнат с малко познатите исторически факти за викингите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар