Translate

понеделник, 21 януари 2019 г.

Обявена е грипна епидемия в още три области у нас


От днес, 21 януари, РЗИ – Добрич обявява грипна епидемия на територията на област Добрич, а от утре, 22 януари, РЗИ – Пловдив и РЗИ – Софийска област  също обявяват грипна епидемия на територията на съответните области.
Издадени са и съответните предписания за прекратяване на учебните занятия за 5 дни, както до второ нареждане и в трите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.
В страната 100 000 вече са болните от грип. Пикът на заболеваемостта се очаква през следващата или по-следващата седмица.
Тази година у нас и в страните от ЕС се наблюдава по-бавно развитие на грипната епидемия, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Той заяви още за БНТ:
-Повече ще боледуват млади, повече ще боледуват хора в трудоспособна възраст.Предстои разпространението на грипа в повечето области и за това трябва да се усилят личните мерки. Никакъв контакт с болни. Когато някой кашля в градския транспорт, вадим кърпичка и я слагаме на лицето. Да се проветрява често, добра лична хигиена и избягване на закрити помещения с много хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар