Translate

понеделник, 21 януари 2019 г.

Клиничен тест открива възпалителни болести на червата при деца и възрастни


Резултатите излизат за няколко часа чрез изследване на фекална проба в Клинична лаборатория на Болница „Тракия“

Нов вид изследване на минимално количество фекална проба открива наличието на възпалителни процеси в червата, както при възрастни, така и при деца. Тестът е изключително ценен при диагностиката на чревни възпаления и на заболявания като Болестта на Крон, синдром на раздразненото дебело черво, различни възпалителни заболявания на червата, хроничен улцерозен колит и други. За диагностицирането им обикновено се налага провеждане на една или много фиброколоноскопии, взимане на биопсии от червата, материал за микробиология и други сравнително травмиращи изследвания, които могат да бъдат спестени с провеждането на този нов тест–маркер - изследване на фекален калпротектин. Той може да ориентира лекаря (без да постави диагнозата) при съмнение за подобна болест, при невъзможност за провеждане на колоноскопия, както и при проследяване на активността на заболяването, за ефекта от провежданото лечение или при търсене на болестна активност. Маркерът се увеличава още при тумори, полипи, паразитози, бактериална инфекции и кървене от гастроинтестиналния тракт.
От началото на 2019 година изследването на фекален калпротектин се прави в Клинична лаборатория на Болница „Тракия“ с апарат от последно поколение на швейцарската компания Buhlmann Laboratories. Апаратът Quantum Blue има собствена, вътрешна контрола за всеки тест– стрип, което гарантира качеството и точността на резултата, обясни началникът на Клинична лаборатория в здравното заведение, д-р Мариела Русева. За да се извърши изследването е необходима еднократна фекална проба от порядъка на 5 гр., която пациентите могат да донесат в лабораторията в стерилен контейнер, получен на място или закупен от всяка аптека. Цената на изследването на фекален калпротектин е 50 лева, а резултатът излиза в рамките на деня. Клинична лаборатория на Болница „Тракия“ е единствената в региона, която прави този тест на място. Изследването е лесно, неинвазивно и напълно безболезнено.  Лабораторията осигурява 24-часова възможност за бързо и качествено изследване на пациентите без почивен ден.
„Хроничната  коремна болка, придружена от чревен дискомфорт, подуване на корема, диария или запек, както и загубата на тегло са симптом за възпаление на червата и често срещани оплаквания, както при възрастни, така и при деца. Диагностиката на чревното възпаление в редица случаи е истинско предизвикателство за лекарите, особено в случаите на засягане на тънкото черво, което не може да бъде изследвано със стандартно ендоскопско оборудване. Затова изследването на фекален калпротектин се наложи в световен мащаб като ефективен, неинвазивен маркер за диагностика, оценка и проследяване на възпалителните заболявания на червата, казва д-р Русева.
Възпалителните чревни заболявания Болест на Крон и хроничен улцерозен колит (ХУХК) са едни от бичовете на съвременното общество. Имат хроничен и прогресивен ход с периодични обостряния. Оплакванията могат да включат получаването на газове, подуване на корема, гадене, кръв или слуз във фецеса, отпадналост, безапетитие, загуба на тегло, общо невротизиране. Като причина за възникване на чревните възпалителни процеси се спрягат генетични фактори, особености на начина на живот, вируси, психично напрежение и други.
Какво е калпротектин?
Калпротектинът е белтък, освобождаващ се от неутрофилите (вид бели кръвни телца, свързани с възпалителните процеси) по време на активно възпаление или загиване на клетки. Когато в някой от отделите на чревния тракт има подобен болестен процес, към него се насочват неутрофили, които освобождават гранули пълни с този белтък и той преминава в чревния лумен. Там калпротектинът е активен близо седмица след  дегранулацията и може да бъде изследван в проба фецес.
Нормалните стойности на Калпротектина  при здрави хора са под 50 µg/g за деца и под 100 µg/g при възрастни /не будят притеснение/. Между 50 и 200 µg/g при деца и между 100 и 200 µg/g при възрастни стойностите са гранични и подлежат на проследяване или интерпретиране спрямо клиничната картина и предишни резултати. Над  200 µg/g  тестът за калпротектин е позитивен и следва да се вземе под сериозно внимание. Има правопропорционална зависимост между стойностите му и тежестта на инфекцията.
Маркерът има висока информативна стойност, като при позитивен резултат се приема,че има данни за заболяване, без обаче да може да се отговори какво точно е. Отрицателните стойности, от своя страна, изключват необходимостта от последваща фиброколоноскопия. Това е особено ценно при деца, възрастни болни и такива с противопоказания за инвазивно изследване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар