Translate

събота, 29 септември 2018 г.

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето

България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, но сме сред последните страни по смъртност при планови инвазивни процедури – по ниска от 0.15%


Д-р Райна Ташева, кардиолог, МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана:
-Честването на тази дата има за цел да повиши информираността на всички държави за опасностите от сърдечните болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.
Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и особено острият миокарден инфаркт, са една от водещите причини за смърт и инвалидизация, не само в България, но и в целия свят. Между 50% и 75% от починалите от сърдечно-съдови заболявания се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.
България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. Особено важно при острите форми на ИБС – миокардният инфаркт и нестабилната стенокардия, е бързият достъп до инвазивна кардиология и своевременното лечение, тъй като всяка загубена минута е загуба на миокард. В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение.Свикнали сме България да е на челните места в негативните класации – ние сме сред първите в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, но може да се похвалим и с една положителна статистика: Кардиологичното ни отделение в Монтана се гордее с изключително нисък процент смъртност при планови инвазивни процедури – по нисък от 0.15%. Смъртността от остър миокарден инфаркт за периода 08.2017 – 08.2018 г е 5.3% - сравнима със смъртността от това заболяване, публикувана в регистрите на други европейски страни 6.0 % – 6.5%. Най-важното в грижата за сърцето е профилактика, балансирано хранене, движение, положителни емоции – за това трябва да се грижим всички. България има изключително добри професионалисти в сферата на Кардиологията – това се вижда и от цифрите. Иска ми се следващата година да се похвалим с положителни данни и в превенция на заболеваемостта.
 

Стартира онлайн допитване за избора на часово време у нас


Консултацията е инициирана от Министерството на енергетиката и продължава до 11 октомври 2018 г. на правителствения портал.
Резултатите ще бъдат взети предвид при оформяне на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни. Това се налага, след като Европейската комисия решени смяната на времето да бъде отменена през 2019 г, а всяка държава сама да решава на лятно или на зимно часово време да остане.
Своите предпочитания можете да заявите и на правителствения портал - www.euaffairs.government.bg до 11 октомври.


Снимка: Pixabay.com

петък, 28 септември 2018 г.

Български софтуер сваля цените на лекарства и медицински изделия в болниците


Иновативна разработка слага край на спекулациите с надценки и комисионни

Иновативен български софтуер слага край на спекулациите с цените на лекарствата и медицинските консумативи в болниците. Разработката ще гарантира пълна прозрачност при закупуване на всичко необходимо за едно лечебно заведение, при това на възможно най-ниски цени, без това да вреди на качеството. Софтуерът се нарича Complete Healthcare Integrated Business Approach, накратко CHIBA и е създаден от собственика на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас- Семир Абумелих. Бургаската болница „Дева Мария“ е и първата, която го въведе в експлоатация.
Повече от две години е отнела разработката на CHIBA Tender. В същността си софтуерът е високотехнологична платформа за провеждане на явни и тайни търгове. Достъпът е контролиран, като всеки доставчик, регистриран в България, може да направи свой акаунт след изпращане на заявка и проверка за идентичност. При генериране на търг от страна на болницата, доставчиците получават автоматични съобщения, с които биват поканени да направят своите оферти. Една от уникалните функции на платформата е, че всеки участник може да вижда най-ниската предложена цена за артикулите, към които има интерес. Още при регистрация доставчиците се разделят в три групи спрямо своя търговски профил- медикаменти, консумативи, инвентар. Така се гарантира, че всеки доставчик ще получава информация за търгове, касаещи единствено неговия търговски профил.
Системата е възможност и за двете страни в процеса- на болниците дава абсолютна прозрачност по отношение на закупуваните артикули, а на доставчиците- информация за всичко, от което лечебните заведения се нуждаят. Вече не е необходимо доставчиците да търсят връзки, да правят срещи и да се надяват, че чрез пряко договаряне ще успеят да осъществят партньорски взаимоотношения.
Според Абумелих прякото договаряне е излишно ограничение във възможностите за партньорство и дигиталната ера изисква премахване на ограниченията за време и място. „Платформата е изключително полезна и заради това, че не е възможно да бъде манипулирана в полза на конкретен доставчик. В CHIBA Tender заданията по търговете са стандартизирани, а лекарствата се търгуват по международно непатентовано име и в DDD (defined daily dose). Дали сме възможност и на търговците да правят своите предложения по подобряване на спецификацията, като крайната цел е една и съща- качество на възможно най-ниска цена.“. обяснява идеята си той.
Въпреки силно конкурентната среда, в която са поставени доставчиците, ползите за тях са многобройни. Чрез софтуера те могат да намерят нови пазарни възможности, както и да увеличат оборотите си.
Вече е завършен и първият реален търг за медицински консумативи. „Ефектът е осезаем, спечелилите цени са средно с 56% по-ниски от цените,на които до момента сме купували конкретни консумативи. Резултатите ни дават възможност да мислим в перспектива и да преразпределим средства от фонд „Разходи“ към фонд „Работна заплата“ и конкретно към заплащането на медицинските сестри в нашата болница.“ обяснява собственикът на университетска болница „Дева Мария“.
Абумелих благодари на доставчиците, които вече са направили своята регистрация и кани всички други да го направят на адрес https://dmlogistics.eu

Нестле поема ангажимента да увеличи рециклираните пластмаси в опаковките на някои от продуките си в ЕС


инфографика
Нестле днес пое ангажимента да увеличи значително количеството рециклирана пластмаса, която използва при някои от опаковките на свои продукти в Европейския съюз.
До 2025 г., в зависимост от вида на опаковката, бутилки, PET опаковки, капачки от стъклени буркани и кутии, тарелки за месни продукти и фолио, ще съдържат между 25% и 50% рециклиран материал.
Ангажиментът следва глобалната амбиция на Нестле при опаковките, която бе обявена през април тази година, при която компанията цели да направи 100% от опаковките си рециклируеми или годни за многократна употреба до 2025 г.
"Горд съм, че вече предприемаме конкретни стъпки за постигане на нашите амбиции при опаковките на продуктите ни", заяви Марко Сетембри, изпълнителен директор на Нестле за Зона Европа, Близкия изток и Северна Африка. "Нестле подкрепя Стратегията на Европейския съюз за пластмасите. Споделяме визията, че нито една пластмасова опаковка не трябва да попада в околната среда. Рециклируемата опаковка, добрата инфраструктура за рециклиране и по-голямата употреба на рециклиран материал ще ни помогнат да затворим цикъла."
Съобщението на Нестле допринася за доброволното използване на рециклирано съдържание от страна на Европейската комисия. Марко Сетембри подчерта решимостта на Нестле, като съобщи обещанието лично на Европейската комисия.