Translate

събота, 22 септември 2018 г.

Водещи специалисти от ВМА ще преглеждат безплатно жителите на община Сатовча


Това е поредната превантивна кампания на ВМА, а регионът е избран заради широкото разпространение на вирусни хепатити, болести на щитовидната жлеза и гастроентерологични заболявания. Поради тази причина в акцията ще се включат специалисти от различни области на медицината – хирургия, гастроентерология, ендокринология, инфекциозни болести и вирусология.
Прегледите ще се извършват на 22.09.2018 г. /събота/, от 09:00 до 18:00 часа, в сградата на кметство-Сатовча.
Освен физикални прегледи, консултациите ще включват и ехография на коремни органи, ехография на щитовидна жлеза, изследване на кръвна захар, гликиран хемоглобин и тестове за щитовидна жлеза, изследване за вирусен хепатит В и вирусен хепатит С.

Половин милиард евро на година пести Европа от паралелен внос, България изостава поради нормативни пречки


Данните бяха изнесени от Европейската асоциация на еврофармацевтичтните компании на Кръгла маса на тема „Насърчаване на паралелния внос на лекарства в България“

Паралелният внос създава конкуренция на лекарствения пазар с ценови ефект в полза на пациентите, като същевременно е бързото решение за преодоляване на недостиг. Това стана ясно на кръгла маса, посветена на насърчаването на паралелния внос у нас. Събитието бе организирано от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС). На форума бяха представени подробни резултати от сигнали за недостиг в цялата страна. При 53% от случаите пациентите търсят изтеглени от пазара продукти или лекарства с преустановен внос. Ето защо двете организации призоваха за спешни промени Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.  От 2014 година този поднормативен акт установи потиворечащ на закона рестриктивен режим, който възпрепятства вноса на конкурентни цени и ограничава достъпа на пациентите до лекарства. От БАРПТЛ ще настояват и за промени в ЗЛПХМ, за да стане възможен вносът на дерегистрирани лекарства, които продължават да се търсят от пациентите.
Христофор Иванов, председател на БАРПТЛ, подчерта, че паралелният внос може да понижи цените дори и с 40%.  Подобни примери даде и Каспър Ърнст, генералният секретар на ЕАЕРС, от Чехия, Полша и Италия. По отношение на българските регулаторни органи, той подчерта, че бързината е ключът при преодоляването на недостиг на лекарства. Защото - ние можем да осигурим при пълно спазване на закона и регулацията необходимите лекарства за 3 седмици, но е необходимо да бъдем чути и паралелният внос да бъде насърчен на национално ниво, заяви той. В последните години източник на износ в над 50% са държавите с високи доходи с все по-сериозно участие на Скандинавските държави, а ползите за страните с ниски доходи от вноса нарастват с намаляване на цени на лекарствата с от 5 до 37%.
„Превърнали сме се в пътуващи куфари, които купуват лекарства из цяла Европа“, подчерта Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум. „Не може пациентите да бъдат принуждавани да правят това, след като има нормална европейска практика. Искаме лекарствата да бъдат достъпни у нас, не само заради разходите, но и заради безопасността ни. Настояваме всяка една административна или нормативна пречка пред вноса на лекарства да бъде премахната“, категоричен бе Димитров.
БАРПТЛ и ЕАЕРС заявиха своя ангажимент да продължат да бъдат стратегически и надежден партньор на институциите и своята решителност срещу нарушенията по веригата на лекарствоснабдяване в България и ЕС. Те подчертаха, че са редица случаите, в които именно паралелните дистрибутори съдействат на властите за разкриване на фалшиви партиди с лекарства и ситнализират нерегламентирани практики. Паралелните дистрибути са и един от петте участника в страртиращата в цяла Европа верификация на лекарствата, чиято основна цел е борбата с фалшицирането на лекарства.

Фантазия и практичност в новата колекция на Евгения Живкова




Модна къща „Жени стил“ с дизайнер Евгения Живкова представи колекция „Фантазия“ есен/зима 2018-2019, която включва 50 облекла, разпределени в пет теми. Лице на колекцията е дъщерята на дизайнерката – Андреа Стефанова.
Събитието бе уважено от представители на дипломатическите и политически среди, на модния, културен и бизнес елит, сред които посланиците на Швейцария – Н.пр. Мюриел Берсе Коен, на Черна гора – Н.пр. г-жа Снежана Радович, Н.пр. Делфин Плана – зам. посланик и министър-съветник на Косово, посланичката на Индия – Н.пр. г-жа Пуджа Капур, посланикът на Китай – Н.пр. г-н Джан Хайджоу със съпругата си, съпругата на посланика на Япония г-жа Казуе Ватанабе, президентът и вицепрезидентът на „International Women’s ClubSofia”, съответно Албена Джоунс и Мая Методиева, представители на посолството на Армения и др., както и Виолина Маринова, Мая Антова, Светлана Шаренкова, Весела Драганова, Теодора Дренска, Анна Сендова, Лили Несторова, Бисера

Пешова, Лилия Червенякова, Евгения Калканджиева, проф. Любомир Стойков, световноизвестния италиански дизайнер Алберто Веделаго и неговите български колеги дизайнерите – Жана Жекова, София Борисова, Ирина Сардарева, Валерия Велева, Богдан Томов, Нора Нова и др.

Стилът на облеклата в колекцията на Жени - есента и зимата на 2018-2019 година елиминира границите между фантазия, функционалност и прагматизъм.
Високите технологии, използвани при платовете и комбинирането на различни материи, придават на дрехите модерен и свеж вид. Дизайнерката залага на вълна, кожа, копринено кадифе, копринена тафта, дантела, трико, букле. Десените включват туид, пепит, рибена кост, каре, жакардови материи с релефни цветя. Доминиращи са цветовете черно, сиво, кардиналско червено, розово, зелено.
Военно-униформените елементи са разпознаваеми в една от темите и разработени по нов интересен начин – сака и якета с високо закопчаване, двуредни сака и дълги палта се комбинират с къси панталони, удължени поли и рокли, и класически панталони.
Съчетаването на кожа с три различни десена на туид прави облеклата да изглеждат ефектни и различни.
Минимализмът също е представен в колекцията чрез чистите и изправени линии на облеклата, но новите елементи, които се виждат, им придават леко драматичен вид.
Палта с прав и палта с леко разкроен силует се съчетават с елегантни рокли, поли и панталони. Комбинирането на туники с поли и панталони придава младежки и екстравагантен вид на дрехите. Тук като допълнение са използвани пера и красиви бродерии на цветя. Дължините на роклите и полите са над коляното. Панталоните са леко разкроени, като някои модели са с дължина над глезените.
За официалните поводи дамите могат да облекат костюми с поли и панталони, къси и дълги рокли, изработени в съчетание на различни лъскави и матови материи като кадифе, тафта, дантела и шифон. За вечерните облекла са характерни бродериите от мъниста и пайети.

Бъдещите военни лекари от „Випуск 2024” положиха клетва


20 бъдещи военни лекари от „Випуск 2024” целунаха бойното знаме и врекоха живота си в служба на родината на тържествен ритуал във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”-Варна днес. За клетвата им във Военноморското училище от София пристигна зам.-началника на ВМА по диагностично-лечебната дейност полковник доц. д-р Владимир Василев.
Ритуалът започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Клетвата бе ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III ранг Петър Климов.
Началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров приветства бъдещите офицери с думите: „Стара максима е, че приятелства, породили се в дните на военната служба, остават за цял живот. Затова ви желая да не забравяте приятелите, които сте срещнали тук“. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков.
Наред със зам.-началника на ВМА, сред гостите на тържествения ритуал бяха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, зам.-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, началникът на МБАЛ-Варна на ВМА полковник доц. д-р Ивайло Въжаров, проф. д-р Златислав Стоянов от МУ-Варна, офицери от запаса, близки и роднини на курсантите.
20-те студенти, които се заклеха днес, са от втория випуск на специалността „Военен лекар” – програма, разработена съвместно от ВМА, МУ-Варна и Военноморското училище. След завършването на 6-годишния курс на обучение, те ще се дипломират като магистри по „Медицина” и бакалаври по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Бъдещите медици имат гарантиран 10-годишен договор за работа като военни лекари и шанс за специализация във ВМА.

Снимка: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”-Варна