събота, 5 май 2018 г.

УСБАЛО си включва в Европейския ден за борба с меланома


На 16 май в лечебното заведение ще се проведат безплатни прегледи за рак на кожата

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) се присъединява към Европейския ден за борба с меланома - Евромеланома. Тази година той ще се проведе на 16 май. По този случай в лечебното заведение се  организират безплатни прегледи за рак на кожата. Те ще се проведат от 9 часа до 12  часа без предварително записване в кабинет 128 на Диагностично консултативния блок на болницата. Прегледите се осъществяват от екипа на доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология. Всеки желаещ може да ги посети, като за целта не е нужно и направление от здравната каса.
Всяка година около 38 000 са новите случаи на онкологични заболявания по данни на Националния раков регистър, приблизително 5000 от тях са туморите на кожата. Най-честите диагнози сред тях са базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, а най-злокачественият вид кожен тумор е малигнения меланом. Рискови за развитие на рак на кожата са хората със светла кожа, с руси и червеникави коси. Също така онези, при които са налице диспластични невуси – бенки, които са на нивото на кожата, с неравномерно очертание и оцветяване. Промяната на размера и цвета на бенките обикновено е първи признак на израждането им.
Изложени на опасност от развитие на рак на кожата са и хората, които имат в родословието си един или повече кръвни роднини с доказан меланом. Друга рискова група са работещите на открито, които остават изложени продължително време на пряка слънчева светлина без защитно облекло. Също така хората, които обичат горещите и слънчеви курорти. Слънцето може да бъде опасно и във високите планини през зимата, тъй като ултравиолетовото лъчение е налично и тогава. Препоръчително е повишено внимание и към пациентите с псориазис, които са подложени на терапия с ултравиолетови лъчи. Ако се притеснявате за здравословното си състояние, не отлагайте консултацията със специалист.

В София вече е налице криза с ключов медикамент за ХИВ


В Отделението за лечение на придобита имунна недостатъчност към СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – ЕАД в София вече е изчерпан важен медикамент, който е в основата на антиретровирусната терапия на близо 700 пациенти с ХИВ. За това сигнализират пациенти, носители на вируса, на които не са били изпълнени месечните рецепти.
Пациенти коментират на горещия телефон на Национална пациентска организация (НПО), че в четвъртък сутринта пред болничната аптека на здравното заведение е имало опашка за лекарства от обезпокоени пациенти, което е компрометирало цялостната политика за спазване на анонимност и конфиденциалност.
След изчерпването на изключително важния медикамент, описван като „гръбнак” на антиретровирусната терапия, лекарите в Отделението за лечение на придобита имунна недостатъчност в София са били поставени в ситуация да преминат към раздаването на таблетки от два други медикамента, които са съставни на липсващото хапче.
Това няма да попречи на лечението на пациентите, но е временно, крайно неприемливо решение. На пациентите е обяснявано, че това е временна мярка – до вторник (8 май 2018 г.), когато се очаква същите тези пациенти да се върнат в болницата за получаване на своята антиретровирусна терапия.
За съжаление, НПО и пациентски организации на хора, живеещи с ХИВ, са скептично настроени за положителния изход за пациентите в тази ситуация в този кратък срок, още повече предвид предстоящите почивни дни.
По данни на пациентски организации, държавата, в лицето на МЗ, очаква дарение от фармацевтични компании на антиретровирусни медикаменти, но за съжаление дори и такова да бъде осъществено, не се очаква то да бъде за липсващия медикамент и да покрие нуждите на въпросните 700 пациента.
НПО и останалите пациентски организации ще продължават да следят развитието на ситуацията.
Припомняме, че МЗ в официално съобщение, публикувано на сайта на ведомството на 2 май 2018 г, увери, че „Министерството на здравеопазването е предприело всички възможни действия, за да не остане нито един пациент без лекарства, както и да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии”.

Lidl България стартира второто издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“


Граждански организации от страната могат да кандидатстват със свои проекти във второто издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“, подавайки предложения на стойност до 10 000 лв. през сайта на инициативатa lidl.bg/ti.
Целта на най-голямата социално отговорна инициатива на Lidl България е да допринася за един по-пълноценен и по-качествен начин на живот на хората в различните региони в страната. Инициативата се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.
-Успехът на първото издание на програмата ни мотивира да я продължим и през тази година и да дадем възможност на още организации да участват и да спечелят финансиране за реализацията на проекти за развитие на местната общност и среда. През изминалата година получихме 425 кандидатури, от които с помощта на експертно жури избрахме 31, които получиха финансиране на обща стойност малко над 250 хил. лева. Очакваме още повече кандидатури във второто издание, които могат да бъдат изпращани от днес до 20 юни. Вярваме че, когато добрите идеи срещнат подкрепата и енергията на хората, дори и с органичен ресурс, можем наистина да направим живота по-добър, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Lidl България.
-Благодарение на Lidl България, успяхме да осъществим първото по рода си технологично обучение за преподаватели по учебния предмет „География и икономика“. През него преминаха близо 80 учители и по този начин успяхме да стигнем до над 15 600 ученици само за една учебна година, които вече възприемат образованието по един нов, иновативен начин, сподели Димитър Желев от Сдружение български географски портал „Географ БГ“.
-С подкрепата на Lidl България успяхме да разработим платформа, която по един иновативен начин представя експозициите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Посредством мобилна апликация, бийкъни и печатни материали с иновативен и интересен дизайн, направихме посещението в музея не само по-приятно, но и по-пълноценно, представи проекта си Камен Козарев от Сдружение „Приятели на Регионален природонаучен музей – Пловдив“.
И тази година компанията запазва мащаба на инициативата, областите, в които организациите могат да подават проекти, както и националния обхват на програмата, поставяйки фокус върху развитието на регионите.
В периода от 14 май до 10 юни 2018 г. Lidl ще отделя по 3 стотинки на всеки касов бон в магазините в цялата страна. Със събраните средства компанията поема ангажимента да финансира проекти, свързани с образователни инициативи, опазване на околната среда, култура и историческо наследство, както и активния начин на живот.
Получените проекти ще бъдат оценявани на три етапа и ще преминат през проверка на административното съответствие - наличност на цялата изисквана документация, оценка по качествени критерии, включително устойчивост, иновативност, и значимост на идеята  за местните общности. Всички проекти, отговарящи на административните критерии, ще бъдат оценявани от експертно жури - утвърдени лидери на обществено мнение с експертиза в оценяването на социални проекти. В третия етап избраните проекти ще бъдат оценени от служителите на Lidl България.Лекари, учени и предприемачи дискутираха минало, настояще и бъдеще на мултидисциплинарната конференцията „Вдъхновяваща наука и иновации“


По време на форума бяха ретроспективно  разгледани,  както забележителните научни открития и постижения с мисъл за човешкото здраве, така и какво предстои да се случи в областта на медицината и науката през следващите години.
Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика, представи визията на МТСП за човешкото здраве и развитие, иновативните междусекторни програми с фокус върху интеграцията на социални и здравни услуги и дългосрочната грижа за уязвимите групи.
Председателите на научните дружества -  по ендокринология – проф. д-р Анна-Мария Борисова, по неврология – проф. д-р Иван Миланов, по кардиология – проф. д-р Арман Постаджиян и по онкология – проф. д-р Асен Дудов направиха обзор на дългия път, който е извървяла медицината през последните три столетия и споделиха своите очаквания и прогноза за това в каква посока ще се движат научните открития в бъдеще.
Д-р Ана Цакова, изпълнителен директор на Мерк - България, представи възможностите за
включване на млади лекари и учени от цял свят, включително и от България, в глобална
програма за финансиране, под формата на серия от грантове по повод 350-годишнината на високотехнологичната компания. Мисията на инициативата е да се стимулират иновативни проекти в следните области, които ще бъдат от голяма важност за в бъдеще, а именно Здравеопазване и терапия/създаване на нова или подобряване на молекула или технология за лечение на ракови или автоимунни заболявания, нови технологии и инженерни материали, които да се адаптират към фактори на околната среда (светлина, топлина, електромагнитни вълни, др.), подобрени технологии за производство на вещества и продукти подобряващи качеството на живот, агрономството и опазването на околната среда, основаващи се на разбирането на човешкият микробиом/микрофлора, създаване на модели, използващи компютърни алгоритми да се предвидят качества, специфики и реакции на различни субстанции и вещества върху човек и околна среда или модели за синтезирането на вещества/смеси за  зададен проблем.
Мерк ще финансира с до 350 000 евро годишно, за период от 3 години най-добрите разработки във всяка от тези области. Конкурсът е отворен за млади учени и предприемачи от цял свят, включително и България. Срокът за кандидатстване е 15 август 2018 г.
Във втората част на конференцията учени и предприемачи дискутират върху потенциала на България за социални иновации в панела България – иновации и наука в действие“.
-Въпросите Защо? Как? По какъв метод? Какво следва? вълнуват много умове и стоят зад много открития, полезни нововъведения и решения на загадката наречена живот. Откриването на доверен партньор с експертиза и технологически възможности са важни за всеки един от ерудираните членове на научната общност по света и у нас, подчерта Красимира Маринова, маркетинг мениджър продукти за биотехнология и микробиология за Югоизточна Европа, МЕРК България, която е сред участниците в този панел.
Мая Златанова, основател на стартъп компанията за клинични проучвания Find Me Cure, се спря на мисията на платформата - да свърже хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания. За да улесни пациентите, Find Me Cure предлага лесна за използване търсачка, в която да въведат своята диагноза, параметрите, свързани със заболяването им, а в резултат да получат предложения за проучвания, които могат да им помогнат.
Председателят на неправителствената организация Лечение без граници“ – Явор Гочев представя проекта, целящ подкрепата на българи, нуждаещи се от лечение в чужбина. Освен със съвети за дарителски кампании, доброволците на инициативата оказват и помощ на място – с превод в съответната болница или съвет за града, в който ще се проведе лечението. Началото на „Лечение без граници“ е дадено през 2013 год. от група ентусиасти участващи в инкубатора за социално предприемачество на „Обединение идеи за България“ – „Идеите – това сме ние“.
Владимир Томов, председател на Фондация „В помощ на здравето“ и на Алианса на хората с
редки болести в България разказва своята лична и вдъхновяваща история за битката, която му се е наложило да води със страшна болест и за пътя, който е извървял до днес. Той говори и за своята инициатива Care Givers, целяща подкрепа за хора със специфични заболявания и техните близки.
Организатор на събитието бе фондация „В помощ на здравето“, с подкрепата на Мерк България.
Поздравителни адреси до форума бяха изпратени от МЗ, д-р Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския Парламент, БЛС, БФС и др.
Успоредно с конференцията, организаторите представиха демо лаборатория и изложба „Вдъхновение и наука“.
В лабораторията лекари и учени от различни области демонстрират как високотехнологични уреди и апарати (напр. за тестване на въздуха, на храните, за добиване на 100% чиста вода за лабораторни цели) водят до подобрение на нашия живот на практика. Изложените уреди са само малка част от портфолиото на Мерк в областта на Life Science, което включва широка гама от продукти, технологии и услуги за производства от различни сфери на промишлеността, в това число фармацевтични и биофармацевтични производства, хранително-вкусова индустрия и контролните лаборатории.
Изложбата „Вдъхновение и наука“е посветена на 350-годишнината на Мерк - най-старата фармацевтична и химична компания в света, която е в основата на много от научните открития, променили живота ни не само в областта на медицината, но и на науката като цяло.