Translate

понеделник, 2 април 2018 г.

Малки и големи твориха великденска украса на Lidl в Музейко


Чрез серия работилници и викторини деца и родители се подготвиха за
предстоящия празник

На Цветница стотици деца и родители се впуснаха в трескава великденска подготовка в рамките на априлското издание на Lidl неделя в Музейко. Чрез серия от забавни работилници и викторини малки и големи подготвиха най-важното за предстоящия празник – от менюто до украсата.
Малчуганите се включиха в специален кулинарен пъзел, като отличиха ястията, които са неизменна част от великденската трапеза, а за награда опитаха и български козунаци. Заедно със своите родители децата изработиха артистична поставка-пиле за своя великденски борец, като не пропуснаха да се включат и в творческо ателие за специална празнична украса от декоративни яйца.
В чест на настъпващата пролет, в Музейко се проведе и научна работилница под формата на горски концерт от песнопойни птици, а по повод деня на шегата, 1 април, посетителите се присъединиха към арт работилница за изработката на смешни риби.
Благодарение на Lidl Неделя в Музейко и тази неделя, както всяка втора неделя от месеца, билетите за детския-научен център бяха на символична цена от 2 лв. за всеки посетител.

Известният английски фотограф Мартин Мидълбрук засне фотосесия с първата официална колекция вечерни облекла на модна къща „Мезон Сант-Ерем“


Нейният създател и стилист Габриела Колева споделя, че фотосесията показва духа на модната къща и дълго е търсила подходящия фотограф, с който да я реализира. Тя споделя:
-Избрах Мартин Мидълбрук, защото е фотожурналист и прави художествена фотография, не е свързан с модата и има различен поглед. Бил е в Африка и Кабул, снима за BBC и ООН, а негови снимки са изложени в Британския музей в Лондон. Хареса ми това, че прави снимки, които разказват история. Интересува го душата на нещата, които снима.
Фотосесията е заснета в балната зала на Военния клуб, а лицата, които Колева и Мидълбрук заедно избират са: балерините Марина Попова и Александра Савова, Десислава Харизанова и моделите от агенция „Визаж“ – Куини Алис, Христина Вескова и Елисавета Гарева.
Колева споделя още:
-С тази фотосесия разказваме историята как поетично да облечем света. Защото една красива дреха е продължение на красивия дух. Има снимки с душа, където момичетата се смеят. Един красив и засмян дух прави дрехата красива. Дрехата е част от това красиво нещо, което е човекът. Също като музата на „Мезон Сант-Ерем“ – Одри Хепбърн. Тя има излъчване, благородство и красив дух, затова толкова много хора я харесват и искат да й подражават.
Колекцията официални облекла пролет-лято 2018 на модна къща „Мезон Сант-Ерем“ носи името „Да облечем поетично света“ и е заредена с поетичния и романтичен дух на балетния стил, от който са вдъхновени тоалетите. От него са заимствани свободата и лекотата на движение в облеклата, както и стремежът дрехата да бъде като един „танц“. Внимателно подбраните материи допринасят за ефекта на подвижност в облеклата, като водеща е коприната в различни съчетания с изтънчени платове висша мода, характерни за стила на „Мезон Сант-Ерем“. Изборът на метерии е своеобразна „копринена поезия“, която включва: копринен жакард, копринен сатен, копринена органза и тюл, както
и сатениран памук, стречиран памук, рафия, бродирана органза, памучна дантела, някои блестящи материи и релефни платове. В колекцията са използвани платове на „Шанел“, „Нина Ричи“, „Гучи“, както и оригинални галони на „Шанел“. Цветовата гама включва пастелни нюанси на: резедаво, млечно синьо, нежно розово, бяло, както и тюркоазено, сребристо сиво и златисто. 
Колева залага на минималистичен стил и изчистен силует, също заимстван от балета. Дължините са различни, а в кройките присъстват и някои геометрични обемни форми, които придават на облеклата модернистично излъчване. За колекцията са характерни също елементи от спортния аутфит, които могат да се видят най-вече при оформянето на деколтето и раменете. Полузатвореното деколте по врата и подчертаните рамене без излишни допълнения  следват семплата и изчистена спортна линия. Други специфични решения за дизайна на официалната колекция са триъгълният гръб, скрити джобове и др.
Избрани предложения от колекцията бяха показани за първи път по време на ревю-спектакъла за годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2018“. Със своята колекция с изтънчен дизайн в духа на френския шик а Колева откри модния спектакъл по повод връчването на престижните награди. Специален гост на нейното ревю беше актрисата Саня Борисова, която наскоро беше отличена с приза „Знаменитост на годината“ и представи рокля, създадена специално за нея, с думите:
-Очарована съм от самата рокля и от подхода на Габриела и целия екип на „Мезон Сант-Ерем“. Роклята има характер и творческият процес по създаването й беше изключително интересен и приятен. Платовете, с които работят в модната къща, са впечатляващи! Роклята, която направиха за мен, изглежда масивна и тежка, въпреки че е от коприна и всъщност е лека като перце, което я прави ефектна и същевременно много комфортна за носене
Чаровната Гери Дончева, която беше водеща на гала-вечерта на Академията за мода, също се довери на Габриела Колева и „Мезон Сант-Ерем“ и блестеше на сцената на „Златна игла 2018“ с тематичен тоалет в златно. 

Визия за София стартира проучвания и набира експерти за следващите стъпки в създаването на стратегията за града


Част от планираните проучвания са свързани с анализ на пешеходната свързаност и достъпност в града; сграден фонд; достъпност до кварталите с обществен транспорт; транзитен трафик през центъра на града; икономически профили по сектори и райони; биологично разнообразие и зелени клинове; ефективност на обществените обсъждания; атрактивност на София като туристическа дестинация и качество на туристическия продукт; идентичност и разказ за София като бранд; социално въздействие на изкуствата върху града. Предвижда се и голямо количествено и качествено социологическо изследване, което да послужи за създаването на споделена стратегия за развитие на града.
В рамките на стъпка 3 в направление Управление ще се изведе и количествена и качествена оценка за ефективността на обществените обсъждания. Основна цел на изследването ще е да създаде препоръки за подобряване на процеса на консултация и въвличане на заинтересованите страни. Последното стартиращо проучване, свързано с управлението на СО, е изследване на степента на удовлетвореност на служителите в общинската администрация, което ще се проведе от избрания в стъпка 3 експертен екип по направление Хора. То ще проследи нивото на удовлетвореност на общинските служители от структурата и начина на управление на вътрешните процеси и ще направи оценка на материалната база; заплащането; взаимодействието с пряк ръководител; обема работа спрямо време; комуникацията с други отдели; комуникацията с граждани; обективно оценяване на личната работа, стимули, конструктивна обратна връзка, целеполагане; процес по възлагане на задачи; санкции и други параметри.
Като съществена част от работата в стъпка 3 на Визия за София, ще се проведе и общо социологическо изследване за качество на живот и нагласи, свързани с бъдещото развитие на град София, което ще включва аспекти от отделните направления и техните теми - Хора, Идентичност и култура, Транспорт, Околна среда, Градска среда, Управление и Икономика.
След провеждането на изброените изследвания ще бъдат финализирани темите, които ще залегнат във всяко направление на Визия за София и ще бъде създадена структурата на стратегията. В стъпка 4 ще бъдат определени и целите на Визията, които ще бъдат публично обсъдени в следващите стъпки от процеса.


Проведе се отчетно-изборно събрание на СЛК на БЛС


Бяха изслушани и след обсъждане приети отчет за работата на УС на СЛК на БЛС за периода 2015 – 2017 г., финансов отчет и проект за бюджет за 2018 г. Също така отчети за своята дейност направиха Комисията по Професионална етика и Контролната комисия.
За Председател на СЛК на БЛС беше избран д-р Асен Меджидиев, а за Главен секретар бе преизбрана д-р Павлина Здравкова. Зам. Председатели са както следва:
Болнична помощ – д-р Ваньо Видков
СИМП – преизбран за втори мандат д-р Димитър Дамянов
ПИМП – д-р Георги Миндов