Translate

петък, 14 декември 2018 г.

Биографичен филм за дядо Добри - ''The Silent Angel' 'с премиера в НДК



Дни преди премиерата филмът посветен на дядо Добри е отличен за „Най-добър документален филм“ на  United States Film Festival в Лос Анджелис.
За „ТИХИЯТ АНГЕЛ“, историята на един „Божи пратеник“, който успя да обедини хора от различни националности, възгледи и социален статус в името на добро и в името на надеждата, носител на която макар и покойник дядо Добри си остава и до днес ,режисьорът Неди Джон Крос разказва:
-Започнахме този проект в края на 2014 г. Филмът е българо-немска копродукция. Идеята за лентата е на немската продуцентка Уте Еренберг. Сниман е в общо пет държави: България, СAЩ, Германия, Италия и Ватикана.
Работата по филма беше наистина продължителна. В самото начало планирахме само кратка версия. Причината, за  това първоначално решение, беше базирано на  факта, че дядо Добри не обичаше медийната изява и упорито се опитваше да стои извън полезрението на обективите. Не крия, че това ни направи леко несигурни, от гледна точка на това, какъв точно филм ще успеем да пресъздадем. С времето, обаче някак си успяхме да спечелим доверието му и нещата се промениха. В процеса на работата ни по филма, историите около дядо Добри изплуваха една след друга. И повярвайте ми, неговият живот е истинска палитра от житейски събития и истории. Главната, разбира се е любовта и себе отдадеността му към Бог.
Крос споделя, че е във филма е отделил специално място на България.
„Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата  ѝ светлина, тази която в повечето случаи остава скрита. Всъщност ние сме велик народ с вековна история. Имаме изключително  талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа... Той е символ на доброто, милосърдието и смирението.  Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него“.
Особено място в саундтрака на филма заемат някои от обработките на фолклорни песни на Ку-Ку Бенд. Музиканти от групата ще вземат участие и на премиерата на филма пред българските зрители и така още повече ще подсилят неговите внушения с изпълнения на живо.
Освен Джан Бийзли във филма за светеца от Байлова говорят дъщеря му Богдана, Йорданка
Фандъкова, покойният проф. Божидар Димитров, както и самият Цар Симеон II. В лентата ще видите още хора чиито съдби са преплетени с тази на светеца, уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри.
„ТИХИЯТ АНГЕЛ“ разкрива богатата палитра от живота на Добре Добрев, както и всички събития, които са го отвели към Бог и неговата безкористна кауза.
„Предизвикателството да създадеш филм за човек като дядо Добри е голямо, защото все по-често хората говорят за добрини повече, от колкото мислят и действат за да се случат. Надяваме се да променим това, като покажем на света благородното наследство, което ни остави дядо Добри“, допълва Крос.
Официалната премиера на „ТИХИЯТ АНГЕЛ“ е на 18.12.2018 година, в зала 1 на НДК от 20 ч.




Няма коментари:

Публикуване на коментар