Translate

събота, 8 декември 2018 г.

Новата Държавна агенция за пътна безопасност ще координира работата на институциите, които сега се занимават с тази тема, смята премиерът Борисов


Широкият характер на причините, които водят до произшествия на пътя, изискват мерки и политики на различни нива и от всички институции, затова координирането на усилията имат ключово значение за тяхната ефективност. Това каза премиерът Бойко Борисов във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на трима народни представители относно създаване на Държавна агенция за пътна безопасност.
През 2017 година бяха приети промени в Закона за движение по пътищата. С тях се даде възможност да се налагат глоби на място. Днес има 11 институции, които се занимават с пътната безопасност, както и Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността по пътищата, която обаче няма собствена администрация и финансов ресурс.
Анализът ни показва, че усилия и мерки за намаляване на произшествията се полагат, но няма координационен механизъм и затова правителството подготвя Държавна агенция за пътна безопасност, което се препоръчва и от неправителствения сектор. Тя изготвя общи политики за повишаване на безопасността по пътищата и ще координира и контролира нейното изпълнение. Други важни нейни функции несъществували досега са: събиране на данни и анализ на пътната безопасност; интеграция на информационните системи на ведомствата в областта на пътната безопасност; внедряване на интелигентни системи за управление на трафика и други. Функционирането на новата агенция не отменя задълженията на съществуващите в момента институции. Тя ще ги надгради и координира тяхната работа, посочи Борисов.

Източник: София

Няма коментари:

Публикуване на коментар