Translate

четвъртък, 6 декември 2018 г.

Оралната хигиена трябва да започне още в пренаталния периода

По време на годишния форум на „Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в Република България
проф. Мария Куклева, ръководител катедра „Детска дентална медицина“ МУ, Пловдив подчерта, че след всяко хранене (вкл. и след кърмене) децата трябва да пият по няколко глътки вода, защото тя е универсално почистващо средство. Почистването с разредена кислородна вода е отпаднало, тъй като то може да увреди лигавицата на устата. Силиконовите пръстени и четки не се препоръчват. Но детето, в края на първата си година, трябва да има собствена четка, а в началото на 3-та година и елементарните умения за правилното измиване на своите зъби. Естествено до 6-т му година това трябва да става под родителски контрол.
Пастите за заби съдържащи флуор не са препоръчителни в първите години на детето, защото може да се получи предозиране с флуора.
Налице е тенденция в юношеските години към занемаряване на оралната хигиена.
В тази връзка проф. Куклева препоръча в детските градини и до 4-ти клас да има поне по едно дневно измиване на зъбите.
Проф. Милена Пенева, нац. консултант по детска дентална медицина, акцентира върху храненето като изключително важен елемент от здравето и профилактиката при децата.
По думите и храната може да бъде страж и да ни предпази от редица заболявания, но тя може да бъде и риск за оралното здраве. Ето защо до 8-год. възраст трябва да се съблюдава пропорционалността 1:1:3 – белтъци:мазнини:въглехидрати. Последните са на-важната съставка, която може и да бъде риск при храненето, тъй като води до образуване на полепващи елементи и образуване на плаки по зъбите. Необходимо е да се намали общото количество на хранене, а междинните да се избягват.
В програмата са отделени средства и за създаване на правилни хранителни навици.
Проф. Мая Рашкова, зам. декан на ФДМ-София, съобщи, че микроорганизмите в субгингивалната плака са 7 при здравите деца, 9 при тези с умерен гингивит и повече при тежките му форми. А 2 от 3-те най-агресивни микроорганизми са в минимални количества при здравите деца и в по-големи при тези с гингивит.


Няма коментари:

Публикуване на коментар