Translate

понеделник, 10 декември 2018 г.

Български актьор получи световно признание за театрална работа с незрящи


Българският актьор, режисьор и педагог - доц. д-р Велимир Велев получи световно признание за работата си с незрящи. Школата „Училище за зрение“ в неговия „Невиждан театър“ е почетен финалист на на Youth Democracy Award 2018 към Bundeszentrale für politische Bildung - Правителсвената федерална агенция за гражданско образование на Германия.
Проектът му е избран между 90 предложения от цял свят с висока социална значимост. Наградата за младежка демокрация номинира проекти със силен хуманен ефект и стойностен дълготраен принос в културния и социалния живот, европейската интеграция и укрепващи и насърчаващи демокрацията като цяло.
Школата „Училище за зрение“ е и един от 25-те проекта, подкрепени от Обществения борд на Telus International, в чийто тазгодишен конкурс участват 277 предложения.
Доц. д-р Велимир Велев е актьор, режисьор и педагог, един от възпитаниците на театралната легенда проф. Юлия Огнянова. Преподавател e в НАТФИЗ, както и в националните академии на Хърватия и Черна гора. Създател на концепцията „Невиждан театър“ - навлизане в „невъзможната“ за незрящите територия на сценичните визуални изкуства – театър на сенките, марионетки, импресии. След успешния дебют в театъра на сенките, „Невиждан театър“ продължава работата с незрящите в друга част на „невъзможното“- Театър на маските.  Това е нов модул към Школата „Училище за зрение“, създадена в рамките на „Невиждан театър“.
20 учебни маски вече са изработени с финансовата подкрепа на Дирекция „Превенция, Интеграция, Спорт и Туризъм“ към Столична община. Новият спектакъл с маски ще се осъществи и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ – Програма „дебюти“.
Това ще бъде световен дебют на незврящи в изкуството на театралната маска – играта с маска изисква визуален контрол при усвояването по време на репетициите, което за незрящи е невъзможно и затова подобен опит в тази посока до този момент не съществува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар