Translate

петък, 14 декември 2018 г.

Съборът на БЛС гласува да се подпише Анекс към НРД - 2018


С 230 гласа „за“, 13 „против“ и 19 „въздържал се“ делегатите на 69-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат за подписване на Анекса към Националния рамков договор за 2018.
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров бе категоричен, че няма да се допуска прехвърлянето на неусвоени средства от параграф в параграф. С други думи парите предвидени за една медицинска дейност ще се разходват само за нея.
По думите му отпада и задължителната пререгистрация на лечебните заведения, а категоричната забрана за сключване на нови дейности от стари договорни партньори е заменена с възможността това да става с разрешение на Надзорния съвет на НЗОК. Същото важи и за възможността да се отчитат дейност от лекар на втори трудов договор.
Цените на клиничните пътеки обаче се запазват почти същите, като на места има леко увеличение от 5%.
Дискусията по обсъждането по настоящия анекс се надяваме да продължи до постигането на по-добри параметри с помощта на дружествата по лъчелечение и всички колеги, които се занимават с това. Категорично няма опасност за пациентите. При всички положения трябва да прецизираме цените, но това е по-добрият вариант, тъй като точната емисия е важна за пациента. Той не бива да бъде облъчван повече или по-малко, отколкото е необходимо, каза председателят на БЛС.
През идващата седмица Управителният съвет на БЛС продължава преговорите по спорните цени и обеми по Анекса към НРД 2018. Предстои и официалното подписване на Анекса. БЛС се надява договорените параметри да бъдат стриктно спазвани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар