Translate

сряда, 12 декември 2018 г.

Проф. Анна-Мария Борисова: Затлъстяването е водеща причини за пандемията от захарен диабет тип 2


За намаление на диабета и сърдечносъдовите заболявания трябва да се лекува първопричината – затлъстяването

Епидемично нараства затлъстяването и по данни от 2016 г. засегнатото население в света е 1.5 милиарда.
Статистиката на СЗО за т. г. показва, че в света 1,9 млрд. души са със затлъстяване или с наднормено тегло, а децата от 5 до 19 год. възраст са - 75 млн. У нас над 70% от хората са с наднормено тегло или затлъстяване.
„За последните 50 години вече се въведе термина затлъстял човек. Основната причина е енергийния дисбаланс. Масовата употреба на т. нар. храни боклуци – евтини, висококалорични и нездравословни. Сред другите причини са заседнал начин на живот с нисък енергиен разход, седенето пред компютъра или телевизора и т. н“, заяви проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология по време на петия модул от обучението за здравни журналисти - „Часът на диабета“, организиран от АстраЗенека. Затлъстяването и наднорменото тегло са значим рисков фактор за различни хронични заболявания като високо кръвно налягане, ССЗ, като затлъстяването е основната причина за пандемията от захарен диабет тип 2 (рискът от диабет се повишава 4-ри кратно, а от ССЗ 2.5 пъти), бе категорична тя.
Световният атлас на Международната диабетна федерация показва, че диабетиците от 151 млн. през 2000 г. с вече са 415 млн. души. В Европа броят на диабетно болните е 60 млн. души между 20 и 79 години. Честотата на диабета за периода 2006-2012 нараства значимо за декадата 50-59 г от 9,4% на 15,7% и се удвоява за 30-39 годишните.в развитите страни той нараства в по-късна възраст над 65+.
Затлъстяването нараства с напредването на възрастта, както и диабета. У нас повече от половин милион българи имат диабет тип 2, като 51.6% от тях са със затлъстяване. При мъжете заболяването захарен диабет е по-често срещано, в сравнение с жените, във възрастовия диапазон 20-70 години. То засяга в по-голяма степен селското население и ниско образованите хора. В страната 250 хил. души са с неизвестен диабет т. е. той при изследвания по друг повод се открива, а близо 225 хил. души се в преддиабет.
Проф. Борисова бе категорична, че за да се намалят ССЗ и диабета е необходимо
самодисциплина, воля и упоритост. А най-вече е необходимо да се лекува първопричината – затлъстяването т. е да се нормализира телесното тегло. Лечението трябва да започне с благоразумие при храненето – правилен подбор на продуктите като вид, качество и количество. С умереност в съня, без излежаване в леглото, с физически упражнения, ходене пеша и с избягване на стреса и негативните емоции, които карат човека да посяга към храната, защото редуцираното тегло води до достигане нормални нива на кръвната захар, снижаване на кръвното налягане, спиране на лекарствата, с които то се контролира и до други положителни здравословни промени. В същото време данните сочат, че 20% от мъжете и 25% от жените в България са физически неактивни.
Според нея възпитанието в семейството относно здравословният стил на живот трябва да започне от най-ранна детска възраст, което е и ключово в превенцията на затлъстяването, а оттам и на диабета.
Тя завърши своята презентация с йероглифен надпис, намерен в древноегипетска гробница, който гласи – „¼ от това, което ядете ви поддържа живи, останалите ¾ поддържат жив вашия доктор“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар