Translate

вторник, 4 декември 2018 г.

ВМА на 127: Инвестиции в кадрите и в уникална апаратура!


Военномедицинска академия отбеляза 127 години от създаването си с полагане на венци пред паметника на загиналите медицински чинове и с празнично събрание на личния състав.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на професор Асен Петков и професор Красимир Мекушинов, които починаха дни преди годишнината на Академията.
„127 години са една много дълга и сериозна история. ВМА се утвърди като една от най-сериозните институции в държавата – опора на здравната система не само във военното, но и в цивилното здравеопазване. От 1 януари 2018 г. ВМА няма дългове. Благодарение на добрите финансови резултати, реинвестирахме 9,5 млн. лв. собствени приходи в ремонт на клиниките и в закупуване на нова, модерна апаратура”, заяви в приветствието си началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той подчерта, че благодарение на подкрепата и разбирането на правителството съвсем скоро ВМА ще разполага с нов ядрено-магнитен резонанс, който няма аналог в България.
„Нашето разбиране е не само да догоним останалите, а да бъдем с едни гърди напред, защото пациентите ни очакват от нас най-доброто. Освен това, всеки военнослужещ има право на еднакво медицинско осигуряване, независимо в коя част на България се намира, затова се стремим да модернизираме и периферните ни болници”, каза още началникът на ВМА.
По отношение на финансовите баланси, въпреки лимитите на НЗОК, той отчете по-голям приход със 7 млн. лв. в сравнение с миналата година. От тях 2.2 млн. лв. за допълнително материално стимулиране за персонала или с около 19% повече. Наблюдава се спад в напускането на лекари и медицински сестри, което, по думите му, е ясен белег, че ВМА е припозната от все повече хора като стабилна болница, която стои зад гърба на своите служители.
През 2018 г. се наблюдава ръст от 15% на броя на пациентите, в поликлиниките на ВМА са отчетени над 127 000 прегледа, 2 500 пациенти повече са преминали през спешното отделение, а 3 000 души повече са приети в сравнение с преходната година. Запазва се тенденцията от над 12 хиляди души, пренасочени от други болници към ВМА като последна инстанция. Бригаден генерал Мутафчийски изтъкна, че освен в ремонти и нова апаратура, Академията инвестира и в своите кадри и условията им на труд и възнаграждения. Отчете успехи в учебно-научната дейност, а цялата зала аплодира първите два випуска по специалност „Военен лекар”, които също присъстваха на тържеството.
„ВМА стои все по-добре във всички отношения. И това е, благодарение на усилията на всички вас, колеги. Защото това е възможно само, когато екипът е обладан от идеята, че ВМА е кауза и че ВМА е най-добрата болница в България. Това е кауза, която може да бъде осъществена само от съмишленици, които стават все повече. Желая ви здраве, сила, воля, за да можем да се справим и занапред със задачите, които стоят пред ВМА”, заключи началникът на Академията.
Специални поздрави на ръководството на ВМА за вниманието, което се обръща на
модернизацията на болницата отправи и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова: Всички знаем, че за всеки пациент, в най-трудния му момент, е важно къде ще попадне, в какви условия. А модернизацията във ВМА е видима. ВМА е не само една от най-старите болници у нас, но днес е и една от най-добрите.
Да служиш на здравеопазването във ВМА е
мисия – вие подчертахте това. И ние, благодарните пациенти, сме напълно съгласни, заяви от своя страна и Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание.
ВМА е институция от национално значение.  Благодаря на медиците, че са превърнали своята професия в призвание и в осъзната потребност за грижа към другия. Не спирайте да дарявате надежда!, се посочва в поздравителния адрес, изпратен от президента на Република България Румен Радев.
Поздравления по случай празника от името на министъра на отбраната отправи и заместникът му генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов: ВМА днес е еталон.  Не е само лечебно заведение с модерна база, ползващо се с висок авторитет у нас и в чужбина, а самата институция е една кауза. Вярвам, че подготвените специалисти, които работят в момента в Академията и онези, които се стремят към нея, приемат това като призвание.
За мен е гордост и чест да присъствам на вашия празник! Искам да ви благодаря от името на висшето военно ръководство и Българската армия за грижите, които полагате за личния състав на Въоръжените сили. За това което сте правили, правите и ще продължите да правите и в бъдеще! Пожелавам ви много здраве, упоритост и да бъдете все така успешни, коментира от своя страна и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
Високо оценявам приноса на ВМА за развитието на здравеопазването, провежданите реформи, успехите в областта на трансплантациите. Високото качество на предлаганите
медицински услуги утвърди авторитета на ВМА като пример за добра медицинска практика не само на национално, но и на международно ниво. Вярвам, че до голяма степен това признание се дължи на стремежа на ръководството на лечебното заведение да осигури най-добрата работна среда и условия за усъвършенстване на своите кадри. За успеха на болницата свидетелстват и редицата авторитетни международни отличия, които Академията получи през годините, заяви проферсор Красимир Гигов – главен секретар на Министерство на здравеопазването.
По случай празника десетки служители на ВМА бяха отличени с различни награда за висок професионализъм в работата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар