Translate

четвъртък, 8 ноември 2018 г.

В ДНК гостува The Victory Day – представлението-носител на наградата на публиката Jardin D'EUROPE на най-големия танцов фестивал в Европа - Impulstanz-vienna


На 8 ноември от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК българската публика има възможност да гледа гостуващото представление The Victory Day, носител на наградата на публиката Jardin d'Europe на най-големия танцов фестивал в Европа - ImPulstanz-Vienna.
По умен и забавен начин, The Victory Day предлага своя отговор на въпроса възможни ли са все още революции днес или са се превърнали в спектакъл. Представлението зрелищно си играе с най-разпознаваемите знаци и символи на политическите и обществените революции на 20-ти и 21-ви век. И показва способността им умело да ползват средства на театъра. През тази перспектива революцията се оказва автоматизирана машина, задвижвана от състояния на ентусиазъм и разочарование. Опитвайки се да ги предаде и на публиката, The Victory Day нескрито манипулира нейните възприятия и роля, провокирайки я да бъде „за" или „срещу" случващото се на сцената.
Тематично, заглавието The Victory Day, или Денят на победата, е заимствано от едноименната руска естрадна песен от средата на 70-те години, изпълнявана от Лев Лещенко. Песента е написана за държавен конкурс (който и печели), посветен на годишнината от края на Втората Световна война и 09 май 1945 г. - денят, в който армията на Съветска Русия побеждава нацистка Германия.
The Victory Day e представление на един от утвърдените артисти в полето на съвременния танц и пърформанс на българска и международна сцена – Вили Прагер. Той е познат от проекти като „Myзей на хигиената", Transformability, Balkan Dance Reality Show, „Нашето последно па де дьо", Prager Strasse, Sequel for the future, Watch your back, Migratory restlessness  и shamebox, за който, заедно с  Ива Свещарова печелят „Икар 2018" в категория „Съвременен танц и пърформанс".
С The Victory Day на сцената Вили Прагер отново си партнира с Ива Свещарова, а специално участие взима и Галина Борисова. Дни след гостуването в София, представлението е поканено за участие във фестивала East meet East в Клуж-Напока, Румъния.
The Victory Day е продукция на Tanztage / SOPHIENSÆLE и HZT Berlin, осъществена с подкрепата на Гьоте-институт България. Разпространението на представлението се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар