Translate

вторник, 6 ноември 2018 г.

Д-р Радислав Наков е избран за директор на най-големия обучителен курс за млади гастроентеролози в Европа – UEG Summer School


Това стана факт по време на провелата се между 20 и 24 октомври във Виена 26-та Европейска седмица по гастроентерология. Като член на Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (United European Gastroenterology – UEG), д-р Радислав Наков в началото на годината беше одобрен и за втора позиция в престижната асоциация – член на Комисията по обучение (Education Committee).
Д-р Наков отговаря за младите гастроентеролози под 40-годишна възраст във всички европейски и средиземноморски страни, а сега ще отговаря и за лятното училище на гастроентеролозите, което се провежда всяка година в Прага. С допълнителната позиция задълженията му ще се разширят и в сферите на продължаващото медицинско обучение по гастроентерология и организирането на редица курсове за лекари от цяла Европа.
„Лятното училище за млади гастроентеролози е с най-големия обучителен модул за млади гастроентеролози в Европа. Да съм директор на този курс означава да правя програмата, да избирам лекторите, темите и т.н. Сериозен ангажимент е, но плюсовете са огромни, защото всяка година над 300 души от около 40 европейски страни присъстват на курса и реално се създават възможности за това обучението по гастроентерология в различните страни максимално да се уеднакви. Целта на Европейската асоциация е независимо дали си специализант по гастроентерология в София, в Лондон, в Париж или в Букурещ, знанията, които придобиваш, да са едни и същи. И за щастие в гастроентерологията сме много близко до това. Теоретично успяваме да го постигнем. Практически има някои различия, но пък в замяна на това събитие има много практически модули. Примерно, правене на абдоминална ехография на живи хора, ендоскопии на свински модели, правене на друг тип изследвания, които са ключови в гастроентерологията, като биопсия на черен дроб отново на животински модели и т.н. Така че определено ползите са огромни за колегите и това си личи от анкетите, които те например са попълнили в края на миналата година, които показват, че около 95% от присъствалите са изключително доволни и биха присъствали отново“, сподели той.
И подчерта, че благодарение на факта, че от 3-4 години в България има Асоциация на младите хепатогастроентеролози, българската група на това събитие е една от най-големите. И реално всяка година присъстват между 12-15 български лекари, което ги прави една от най-големите и сериозно присъстващи групи. В началото на декември предстои и първият европейски конгрес за млади гастроентеролози в Загреб. Конгресът се провежда за първи път, а всички европейски държави ще имат свои представители.
По думите му българската група отново ще е една от най-големите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар