Translate

сряда, 21 ноември 2018 г.

Майкрософт България събра образователната общност за Microsoft Education Day Bulgaria 2018


Мащабната конференция събра повече от 300 учители, ученици, представители на неправителствения и образователния сектор в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Официалната част на Microsoft Education Day Bulgaria бе открита от проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и главният секретар на Министерство на образованието и науката - Албена Михайлова. Специално за конференцията в България пристигна и ръководителят на сектор Образование в Майкрософт за Централна и Източна Европа – Лаура Лакурезиану, а Ева Майдел, член на Европейския парламент, приветства присъстващите с видео-обръщение.
Образователната конференция Microsoft Education Day Bulgaria бе разделeна на три основни панела, които се провеждаха паралелно на три различни локации. Благодарение на стрийминг-връзка, присъстващите на всяка локация имаха възможността да следят какво се случва и на другите събития.
Панелът, посветен на директори на иновативни училища, се проведе в партньорство със Столична община и РУО София в Sofia Youth Innovation Lab, като в него взеха участие г- жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Ваня Кастрева, директор на Столичния инспекторат по образование.
Сред обсъжданите теми бяха прилагането на Мinecraft в образованието и GDPR за образователни институции. Освен дигиталните продукти за образование, лекторите на Microsoft Education Day Bulgaria представиха пред директорите и кратък урок по програмиране на роботи.
Двата робота бях дарени на Софийската лаборатория за иновации, за да могат различни ученици да се обучават на програмиране.
Събитието за ученици се проведе в Microsoft Innovation Center, а най-голям интерес сред младежите създаде дискусията за AI (изкуствен интелект) и Micro:Bit.
Някои от лекциите бяха презентирани от самите ученици – младите дами, които споделиха пред връстниците си нови и интересни знания от сферата на технологиите, това лято бяха част от лагера Girls A.I. Bootcamp в Атина, организиран от Microsoft.
Преподавателите, които взеха участие в панела за учители на Microsoft Education Day Bulgaria, разискваха как изглежда според тях модерната класна стая, каква е ролята на алтернативните комуникации в образованието и какви са уменията, които трябва да притежават учениците, за да могат да упражняват професиите от бъдещето.
В рамките на целодневното събитие бе организирано и изложение в централно фоайе на Софийски университет "Св. Климент Охридски", на което представители на иновативни училища, бизнеса и неправителствения сектор, представиха последните тенденции в технологиите и тяхното незаменимо място в съвременното образование.

Няма коментари:

Публикуване на коментар