петък, 9 ноември 2018 г.

„Съвършено Розово“ поставя на фокус една от най-актуалните теми на съвремието ни


Близо година след като в САЩ избухна движението #MeToo, чиито отзвук продължава да ехти по целия свят, и на фона на засилените глобални и локални дебати за ролята и правата на жените, „Съвършено розово“ поставя под лупа отношението към женското тяло. Както подсказва  заглавието – прави го с чувство за хумор и необходимата доза (само)ирония.
 „Съвършено розово“ е най-новото  представление на Ива Свещарова, един от утвърдените изпълнителни на българската и международна съвременна сцена. В него тя си партнира с друго доказано име – Виолета Витанова, позната както със самостоятелните си проекти, така и с хореографските си решения за театрални представления като „Нощна пеперуда“, „Хамлет“ и  др. Представлението е едно от премиерните заглавия в програмата на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс тази есен. И до края на календарната година остават само две възможности да се гледа – на 14 ноември и на 13 декември.
На сцената двете изпълнителки еднакво смело боравят с „мъжки“ инструменти, плачат изкусително, забавляват се сред сапунени мехурчета и танцуват съблазнително. Представлението не просто не се опитва да бяга от клишетата, а даже напротив, използва ги умело, смесва ги и ги (пре)увеличава. Tака в „Съвършено розово” острите режещи инструменти, задаващи ръбовете на този свят, се оказват розови.
Но през редуващите се тласъци на очакваното и забавно-изненадващото, прозира напрежението, което се поражда в женското тяло от сблъсъка между външните очаквания и проекции с вътрешните, субективни усещания. Често пъти той води до болка, гняв, ярост и бунт. Както и до порив към промяна.
Но дали е възможна тя? „Съвършено розово“ споделя своя отговор на сцената. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар