неделя, 4 ноември 2018 г.

Липсата на движение може да е по-лошо за здравето от пушенето


Учени предупреждават, че застоялият начин на живот е равносилен на тежко заболяване

Изследване на американски учени, публикувано в списание JAMA Network Open твърди, че липсата на движение е по-вредно за нашето здраве от тютюнопушенето. 
Изследователи от клиника „Кливланд“ проучват над 122 хиляди пациенти  в периода от 1991 до 2014 г. и установяват ясна връзка между по-дълъг и по-здравословен начин на живот и високи нива на физическа активност. Докладът на учените призовава медицинските специалисти да насърчават пациентите да спортуват редовно.
Макар да е всеизвестно, че активният начин на живот е фактор за по-здравословен начин на живот, изследването стига до заключението, че заседналият начин на живот е еквивалент на тежко заболяване и най-доброто лечение са упражненията.
„Да водиш заседнал начин на живот е по-рисково от това да си хипертоник, диабетик или настоящ пушач“, коментира пред CNN д-р Уаел Джебър, съавтор на изследването. „Никога не сме виждали нещо толкова ясно и толкова обективно, колкото това.“
Проучването също така разглежда риска от свръхактивност и установява, че хората, които тренират усилено не са изправени пред по-висок риск от смърт. Данните показват, че колкото повече човек е физически активен, толкова по-нисък е рискът от смъртност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар