Translate

вторник, 6 ноември 2018 г.

Управляващите са готови на промени в бюджета на НЗОК


В непрекъснат диалог с екипа на Министерството на здравеопазването и НЗОК поемаме ангажимент между първо и второ четене да ревизираме предложенията, които смятаме за неприемливи. Това заяви в пленарна зала председателят на Комисията по здравеопазването и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова при дебатите по проектобюджета на НЗОК за 2019 г. на първо четене. Търсили сме диалог и сме чули всички мнения в хода на обсъждането на бюджета на касата, подчерта Дариткова.
Не би следвало да се централизира структурата на центровете по трансфузионна хематология, посочи тя. Според нея ще бъде тежко административно натоварване, ако новосъздадената агенция за медицински надзор изисква задължително прелицензиране на лечебните заведения. Смятам, че тя няма да има и нужния капацитет да прелицензира в рамките на една година след въвеждането на новите медицински стандарти примерно всичките практики за извънболнична медицинска помощ, коментира Дариткова. Готови сме да внесем предложения, които в съгласие със съсловната организация ще дадат възможност да се ограничат правомощия на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг, посочи тя. Би трябвало да се преосмисли и въведеното в някои от параграфите предварително изпълнение, каза още Дариткова.
От БСП обявиха, че не подкрепят бюджета на НЗОК. Те възразиха срещу идеята парламентът да разрешава дейност на болници. От левицата са против и обединението на центровете по трансфузионна хематология. Не приемат и премахването на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Възразиха срещу практиката през преходните и заключителни разпоредби на законопроекта да се променят други закони в сектора.
От ДПС също не подкрепят бюджета на касата и изразиха несъгласие да се правят фундаментални структурни промени през закона за бюджета. Защо правите промени по този начин - от мързел, да спестите време или да спестите обществения дебат и критиките, попита Нигяр Джафер от ДПС. Според нея целта е да се смачка дебатът. Трябва да се преосмисли профилактичният пакет, той трябва да е скринингов и насочен към ранна диагностика на социалнозначимите заболявания, подчерта Джафер. Трябва да се преосмисли ролята на т.нар. направления - тук няма никакво място за лимити и ограничения, каза тя. Според нея трябва да се върне общественият характер на НЗОК. ДПС предлага да отпадне предложението парламента да разрешава дейности на лечебните заведения. Според движението идеята за прелицинзиране на хиляди лечебни заведения е нелогична. Трябва да се намери друг начин да се оценява дейността на лечебните заведения, например през медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика, посочи Джафер. Според нея трансформирането на регионалните центрове за хемотрансфузия поставя под заплаха нормалното им функциониране, а те са част от националната сигурност на страната.
От Обединените патриоти заявиха, че подкрепят бюджета на НЗОК, но ще направят предложения за промени между първо и второ четене. Калин Поповски смята, че трябва да има отделна клинична пътека за цезаровото сечение например.
От "Воля" заявиха, че се въздържат от подкрепа на бюджета на първо четене и ще внесат предложения за промени.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев благодари за дебатите и заяви, че някои от предложенията, направени в пленарна зала, са целесъобразни. Той обясни, че бюджетът на НЗОК за 2019 г. е преходен и е последният преди приемането на новия здравноосигурителен модел, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Промените в правната, организационната, управленската, контролната среда е необходимо да бъдат регламентирани през 2019 г., за да създадем онази среда, която да е достатъчна за безпрепятственото влизане на новия здравен модел, който и да е той, каза министърът. По думите му - задава се и трети вариант на здравноосигурителен модел.

Източник: София

Няма коментари:

Публикуване на коментар