Translate

вторник, 6 ноември 2018 г.

Обучение във ВМА: Шофьори тренираха гасене на пожар в линейка


Служители от  „Транспортно осигуряване” на ВМА преминаха обучение за реакция при възникнал пожар в линейка и лек автомобил.
Пoжapът e eдин oт нaй-paзпpocтpaнeнитe pиcĸoвe в cъврeмeннoтo eжeднeвиe.  Изключително опасно е да се гаси oгън, aĸo нe знaeм пpaвилнo нeгoвия изтoчниĸ и ĸaĸ дa дeйcтваме в oпpeдeлeнa cитyaция.
Именно това е и целта на проведеното във ВМА занятие  - да се повиши квалификацията на шофьорите и безопасността  на пациентите и на медицинските служители в „Спешна помощ”.
Често пъти пожарогасителят се пренебрегва и се възприема като излишен аксесоар в автомобила, който заема ненужно място в багажника. Но той е абсолютно задължителна част от оборудването, както и наше задължение е да знаем как да боравим с него, коментира полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м. – заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност и началник на Клиника по пластична хирургия.
Той изтъкна, че ВМА непрекъснато залага на обучението на своите кадри – независимо дали става дума за медицински специалисти или не.
Шефьорите не са професионалисти в гасенето на пожари, но те трябва да са подготвени за бърза реакция при една такава ситуация. Защото никой не е застрахован.
Само преди няколко месеца имахме подобен инцидент с наша линейка. За щастие – премина без пострадали хора и с леки щети, благодарение на добрата реакция на шофьора. При друг случай, наша линейка се отзовава на сигнал, при който нито в горящата кола, нито в други, които са спрели, има пожарогасител. Ето в такива ситуации подобна подготовка си казва думата. Затова е важна натренираността на хората и затова се правят и подобни тренировки, подчерта полк. доц. Василев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар