петък, 9 ноември 2018 г.

„Алеф” предизвиква млади разказвачи да обединят историческа реалност и въображение


Темата на VІ-я Национален ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е „Да обичаш, въпреки…”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” отново отправя предизвикателство пред средношколците от цялата страна с шестото издание на Националния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Този път младите автори ще трябва да смесят реалност и въображение по темата „Да обичаш, въпреки…” Те трябва да разкажат истории за любов, приятелство, разбирателство, взаимопомощ и саможертва между българи и евреи.
Героите на творбите могат да бъдат реални личности от историята или сюжети, основаващи се на действителни случаи, но също така и напълно създадени от фантазията. На основата на прочетено в учебници и книги, видяно на филм или в музеи, научено от хора, преживели война, холокост и всякакви други човешки изпитания, младите автори трябва да създадат своя история.  
Виртуалната библиотека на „Алеф” е обогатена, за да подпомогне участниците в литературната надпревара. На сайта на центъра http://alef-bg.org са поместени библиография и филмография по темата, както и линкове към публикации с разкази за действителни случаи и лични истории.
Препоръчаната литература съдържа 48 заглавия, сред които „Крадецът на книги”  от Маркъс Зюсък, „Супертъжна истинска любовна история” от Гари Щейнгард, „Пожелай ми любов дори на сбогуване” от Мариус Габриел.
Филмографията във виртуалната библиотека предлага 20 филма, два от които документални. Редом със „Списъкът на Шиндлер” и „Ане Франк – Цялата история”, са „Рай” на Андрей Кончаловски, „Животът е прекрасен” на Роберто Бенини, филмовата поредица на режисьора Иван Ничев по три романа на Анжел Вагенщайн и др.
Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от VIII до XII клас. Творбите им трябва да бъдат художествен разказ, побран на не повече от 5 печатни страници А4.
Разказите за конкурса се очакват в срок до 1 март 2019 година на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф” или на електронна поща center.alef@gmail.com.
Номинираните автори в конкурса ще бъдат поканени от различните градове на България на официална церемонията в Бургас през пролетта на 2019 година на разноски на център „Алеф”. Победителите ще бъдат определени от авторитетно жури и оповестени на церемонията, а наградите за тях ще бъдат съответно - 400, 300 и 200 лева. Организаторите са предвидили и поощрителни награди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар