Translate

неделя, 4 ноември 2018 г.

Изкуствен интелект разпознава риска от развиването на рак на гърдата


Програмата прави изследвания със същата точност като радиолог

Плътната тъкан увеличава шансовете от развиване на рак на гърдата и прави мамографията по-трудна. Изследователи от Масачузетския технологичен институт и масачузетската болница създадоха изкуствен интелект, който изследва тъканта в гърдите при мамография със същата точност като радиолог.
Изследването на плътността на тъканта обикновено разчита на субективни прегледи и калкулации от радиолог.
Компютърният модел е обучен, използвайки хиляди дигитални мамографии, и може да разпознае различните видове тъкани в гърдата – от мазнини до изключително плътни. Изследванията съвпадат до 90% с тези, направени от радиолог. „Плътността на тъканта е самостоятелен рисков фактор, който определя начина, по който комуникираме с жените, застрашени от болестта. Мотивацията ни бе да създадем точен и последователен инструмент, който може да бъде споделен и използван сред различни здравни системи“, споделя съавторът и докторант в Масачузетския технологичен институт Адам Яала.
Резултатите от изследването излизат за по-малко от секунда и методът може да бъде приложен лесно и достъпно в болници. Учените вече изучават кой би бил най-подходящият начин, алгоритъмът да бъде прехвърлен в други здравни заведения или да бъде използван за други цели.

economy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар