Translate

вторник, 27 ноември 2018 г.

Проведе се първият открит урок за безопасна учебна среда


Часът, който е част от глобалната кампания на УНИЦЕФ „Заедно срещу насилието в училище“, бе проведен в пети клас от седмокласници от същото училище

В 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ се проведе първият публичен открит урок за безопасна учебна среда, разработен специално в рамките на глобалната кампания на УНИЦЕФ Заедно срещу насилието в училище“. В България началото на кампанията бе дадено на 13 ноември. Урокът е и част от глобалната инициатива на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“, която се провежда в България за четвърта поредна година в партньорство с МОН.
Урокът, който се проведе с петокласници от училището и бе воден от техни съученици от 7ми клас, се фокусира върху прекратяване на насилието в и около училище и създаване на сигурна учебна среда.
На събитието присъстваха д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, Диян Стаматов, директор на 119 СОУ “Акад. Михаил Арнаудов“ и Коста Костов, главен експерт по Гражданско образование в МОН.
Водещите урока седмокласници разиграха пред по-малките постановка, в която учениците от пети клас трябваше да разпознаят различните прояви на насилие в и около училище. Децата посочиха като познато и често срещано кибер насилието в социалните мрежи. Сред мерките за справяне с тормоза в училище, учениците посочиха необходимостта да се избягва контакт с конфликтни деца, да се гледа повече позитивно видео и телевизионно съдържание, да се ограничи достъпът на деца до алкохол и наркотици, да не се отвръща на насилието с насилие. Според тях е необходимо да се работи системно с извършителите.
Учениците в България са сред челните 10 от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. По данни на МОН, през 2017 г. над 80 % от българските училища са подавали поне един сигнал за насилие над дете. Кампанията на УНИЦЕФ „Заедно срещу насилието в училище“ има за цел да повиши разбирането и чувствителността по темата за насилието и да намали толерантността към различните му проявления в училище. Последващата 3-годишна интервенция цели основно да се подкрепят училищата в ефективната превенция на насилието и тормоза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар