Translate

вторник, 27 ноември 2018 г.

Заболявания на очите и ретината: Безплатни консултации за възрастни и деца


Доц. д-р Севил Ара Йайлали от специализираната офталмологична болница Batigoz ще консултира безплатно пациенти в София на 7 и 8 декември. Освен че е офталмолог с дългогодишен опит, доц. Йайлали е един от най-търсените специалисти в Турция за заболявания на ретината, витреоретинална и катарактна хирургия. Тя ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.
Родена пред 1976 г. в България, доц. Йайлали се дипломира втора по успех сред 400 випускници в Медицинския факултет на Истанбулския университет през 1999 г. Впоследствие специализира офталмология и се обучава в техниките на витреоретиналната хирургия във Великобритания и САЩ. Към момента практикува в специализираната очна клиника Batigoz, където прилагат последните методи и технологии в грижата за здравето на очите. В клиниката с висока успеваемост се лекуват глаукома, катаракта, заболявания на роговицата и ретината, рефрактивна хирургия, трансплантация на роговица и др.
Доц. Йайлали ще консултира в София възрастни пациенти на 7 декември и деца на 8 декември 2018 г. Научните й интереси и постижения са в сферата на диабетната ретинопатия, възрастово обусловена макулна дегенерация, ретинопатия при недоносени бебета, полипоидна хороидална васкулопатия и централна серозна ретинопатия.
Диабетна ретинопатия се причинява от високите нива на кръвна захар при диабетиците, които  увреждат кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и очните капиляри, и постепенно водят до загуба на зрение. В началните етапи на болестта пациентите обикновено нямат оплаквания и научават за проблема при случаен преглед. Важен диагностичен метод за идентифициране на пациентите, които се нуждаят от лечение, е Фундус флуоресцеиновата ангиография (FFA). Диагностиката и лечението при проблеми с ретината се подобриха значително през последните години, с навлизането на апаратурата за Оптична кохерентна томография (OCT). В началния етап на болестта, лазерно лечение може да спре напредъка на съдовите увреждания и да предотврати постоянната загуба на зрение. В някои случаи се налага прилагането на вътреочни инжекции. В напреднал етап на заболяването се прилага хирургична операция, при която микрокръвоизливите в окото се почистват и вътреочната мембрана се премахва с парс плана витректомия.
При бебетата, родени преждевременно, престоят в кувьоз и се обдишването с кислород могат да да доведат до проблеми с ретината и зрението. Това може да бъде опасно, ако проблемът не се  открие и лекува навреме. Лечението може да се извърши с аргон лазер или с охлаждане (криотерапия).
В детска възраст може да се наблюдават и други очни проблеми, което налага регулярни прегледи за ранно откриване. Късогледство, далекогледство и астигматизъм се наблюдават както при възрастни, така и при деца. Страбизъм (кривогледство) и амблиопия (мързеливо око) също изискват навременна намеса в ранна детска възраст, за да се постигнат добри резултати.
Желаещите да се възползват от безплатните консултации в София трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Няма коментари:

Публикуване на коментар