Translate

вторник, 6 ноември 2018 г.

„Най-умният“ уред за радиотерапия повишава упеваемостта до 90%


Последното достижение в радиотерапията при лечение на рак е апаратът MRIdian. Устройството, което осъществява „интелигентна лъчетерапия“ с помощта на усъвършенстван софтуер и вграден ЯМР, позволява успеваемостта при лечение на рак с радиотерапия да нарасне до 90%. Новото устройство вече е достъпно и за пациенти от България в съседна Турция, в болница Acibadem Maslak.
Лъчетерапията е често използван метод за лечение на рак и в около 90% от случаите се прилага с апарати, наречени линейни ускорители. Те генерират рентгенови лъчи от електричество и ги доставят до таргет зоните у пациента, като ги откриват с помощта на образни методи.
„В миналото получавахме изображенията на филми с помощта на устройства, интегрирани в радиологичната машина. След това навлезе употребата на томографията. Но никой от тези образни методи не беше в състояние да покаже добре тумора и околните тъкани. Затова се опитвахме да видим тумора по индиректни начини, чрез навлизане в засегнатата зона с игли и поставяне на метални маркери. Тъй като приложенията не показваха меките тъкани и тумора, създаваните изображения се базираха на костите. Новият апарат, от своя страна, комбинира ЯМР – най-добрият образен метод към момента, с линеен ускорител“, обяснява проф. Енис Йозяр от Катедрата по радиационна онкология в Университета Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar.
С MRIdian се получават отлични изображения, а една от най-важните характеристики на устройството е способността му да показва локацията на тумора кристално ясно. Така се намалява рискът от засягане на здрави тъкани.
Друго голямо преимущество на новото устройство е способността му да улавя движенията на тумора. Макар пациентът да е наясно, че е от ключово значение да остане неподвижен по време на лечението, понякога това е невъзможно. Така например, пациентът може несъзнателно да вдиша и това кара тумора временно да промени местоположението си. Тъй като лъчите продължават да се доставят в същата точка, дори и ако туморът се измести, те срещат здрави тъкани и ги увреждат. Умният софтуер на новото устройство обаче позволява мигновено и продължително заснемане на ЯМР-изображения, като осигурява ясни образи и по този начин дава възможност движенията на всеки тумор да се уловят на момента. Това позволява на радиационните онколози да извършват радиотерапия с висока прецизност и точност, въз основа на преизчисления, извършени на момента и според последното местоположение на тумора.
MRIdian може да бъде използван при всички тумори в тялото. Новият метод предоставя на пациентите значителни ползи в случаи на рак на белия дроб, рак на простатата, коремни тумори, чернодробни метастази и рак на панкреаса. Проучване на характеристиките на уреда е показало, че най-успешни резултати се постигат при пациенти с рак на панкреаса. При тях успеваемостта се увеличава от 10% на 90% с използването на новия метод. Това постижение, което може да бъде наречено революция в лечението, се счита за приложимо и при други туморни локации. Като позволява незабавното идентифициране при промяна в местоположението на тумора, методът дава възможност той да получава максималната доза във всеки един момент. Това, на свой ред, повишава успеваемостта на лечението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар