Translate

събота, 24 ноември 2018 г.

С 3D реконструкция гръдните хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда заместиха реброто на млад пациент с рядко заболяване



Уникалната операция бе извършена от екипа на доц. д-р Цветан Минчев

Доц. Минчев и неговия пациент 2 седмици след операцията
Иновативна операция, чрез която бе реконструирано реброто на пациент, извършиха гръдните хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Триизмерно принтиран имплант замени отстраненото ребро, обхванато от новообразувание. В изработването на 3D модела и визуализацията участва и екипът на Клиниката по Образна диагностика.
Пациентът е 35-годишен мъж с прогресираща деформация в областта на петото дясно ребро, придружена от подуване. Прегледите и рентгеновите изследвания установяват костно образувание с неизсяснен произход. Впоследствие хистологичният резултат показва доброкачествена фиброзна дисплазия. Най-доброто решение в този случай е отстраняване на образуванието, поради възможност от бърз злокачествен растеж или усложнения като затруднения в дишането, чести фрактури на реброто, засягане на съседни тъкани и др. Премахнатото ребро налага пластична реконструкция за заместването му. Именно тук доц. Цветан Минчев, началник на отделението по Гръдна хирургия в Болница Токуда, прилага иновативния подход. Операция в такъв вид до този момент не е извършвана в България, а в света е прилагана само в няколко случая с друг материал и при друг тип локализация.
Новото ребро е изготвено от синтетичен кополимерен биологично съвместим материал, одобрен за използване от Американската администрация по храните и лекарствата. Триизмерното моделиране и принтиране на импланта, който трябва да замести реброто, осигурява абсолютна анатомична съвместимост и прецизност при имплантирането. Чрез предварителна 3D визуализация от екипа на проф. Галина Кирова в Клиниката по Образна диагностика е изготвен дигитален модел и необходимият файл за триизмерно принтиране. Имплантът е произведен в България с помощта на специализиран професионален 3D принтер с възможност за печат с голяма точност (до 90 микрона). Индивидуално изготвеният модел осигурява много прецизно имплантиране на мястото на отстраненото ребро в анатомично единство със съседните тъкани.
„Това е нова епоха в реконструкцията на гръдната стена при пациенти с тумори, които изискват изрязване на костно-хрущялните структури. Този подход дава възможност за изключително точно анатомично възстановяване на скелетната част на гръдната стена чрез предварителна триизмерна визуализация и продуциране на файл за принтиране на 3D машина. Използваният материал е с доказана тъканна съвместимост. Точността на възпроизвеждане дава възможност за големи резекции на гръдната стена и едномоментното им заместване с индивидуално изготвени импланти.“, разказа за операцията доц. Минчев.
„Досега използваните платна за заместване на скелетни структури в гръдната стена при подобни операции нямат необходимата устойчивост и анатомична точност, заради което впоследствие се получават неприятни дефекти в зависимост от обема на изрязаните тъкани.“, допълва гръдният хирург.

Няма коментари:

Публикуване на коментар