Translate

неделя, 4 ноември 2018 г.

Първото българско дете с имплантируем кардио дефибрилатор вече е на 23 години


Стартира кампанията „За всеки един удар на сърцето” за профилактика на внезапната сърдечна смърт

Асоциация „Детско сърце” и Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология стартираха на 3 ноември кампанията За всеки един удар на сърцето” за профилактика на внезапната сърдечна смърт (ВСС).
През месец ноември от асоциацията ще организират поредица от арт ателиета и дискусии с пациенти. Те ще се проведат на 11.11.2018 г. от 11.00 до 13.00 часа и на 17.11.2018 г. от 11.00 до 13.00 часа в центъра за психо-социална и здравна помощ на Асоциация „Детско сърце“ на адрес: София, ул. “Яков Крайков” № 3.
Внезапната сърдечна смърт представлява неочаквана смърт, в рамките на половин час след настъпването на симптоматиката, която може да застигне и човек в привидно добро здраве. Рисковите фактори за ВСС са прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, заболявания на сърдечния мускул, вродени заболявания на йонните канали на сърцето, вродени сърдечни малформации. Точно тези хора трябва да доплащат от 2500 до 5000 лева за имплантирането на кардиовертер дефибрилатори, които спасяват живота им при настъпване на тежка аритмия. Това обясниха д-р Васил Трайков и доц. д-р Васил Велчев от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология .
За поредна година НЗОК отказа да заплаща напълно имплантируемите кардиовертер дефибрилатори или поне да увеличи процента на реимбурсацията им.
„За нас, лекарите, е унизително да говорим с пациентите за пари. А сме длъжни да кажем на рисковите пациенти, че без имплантирането на това устройство може да умрат при всяка по-тежка аритмия. Тези хора доплащат около 5 000 лв. за кардиовертер дефибрилатора. Някои продават имоти, други взимат кредити, а трети се отказват и в крайна сметка умират. Проблемът е също, че батерията на устройството може да издържи максимум 7 години и след това трябва да се замени. Тя също е много скъпа. Случва се така, че пациентът тъкмо е изплатил кредита за своя дефибрилатор и взема нов кредит за батерия”, коментира д-р Трайков.
Както споделят от Асоциация „Детско сърце” имплантируемите кардио дефибрилатори са доказали с времето, че са единственото и наистина ефективно средство за предотвратяване на внезапната сърдечна смърт. Доказателство за това е и 23-годишната Поля Шумкова, която
е първото дете в България с имплантиран кардиовертер дефибрилатор. Тя е била на 13 години, когато животът и започва наново с животоспасяващото устройство. Поля е претърпяла до сега смяната на две батерии и в момента живее благодарение на трета. Но за всяка от тях семейството й е плащало чрез средства от благотворителни кампании и Фонда за лечение на деца.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия със 700 устройства на 1 милион население, средноевропейското ниво е  300 – 400 дефибрилатора на 1 милион, а в България са само 10 на 1 милион души, споделят с огорчение от Асоциация „Детско сърце” и Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар