Translate

четвъртък, 8 ноември 2018 г.

По-високи данъци за старите коли от 2019 г.


Това прие парламентът за автомобилите произведени преди 2005 г. с промените на второ четене в Закона за корпоративното подоходно облагане. С тях се изменя Законът за местните данъци и такси. Няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба, решиха депутатите. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г.
От БСП поискаха текстовете за старите коли да отпаднат, тъй като според тях, 70% от автомобилите в страната ще бъдат обложени с по-високи данъци, което ще натовари хората с по-ниски доходи.
Александър Иванов от ГЕРБ обясни, че обвързването на данъка не само с мощността на двигателя, но и с екологичните стандарти, е следване на принципа „замърсителят плаща“.
Според него това не е санкция към старите автомобили, а към тези, които замърсяват въздуха. Той акцентира, че на новите автомобили с по-висока екологична норма („Евро 5” стандарт) данъкът ще бъде намален.
Друга приета промяна в закона за местните данъци и такси гласи – „в случай че е установено деклариране на повече от едно основно жилище,данъкът върху недвижимите имоти ще се дължи в пълен размер за всяко от жилищата“. Целта е да пресече злоупотребите да се декларира основно жилище в различни градове на страната и да се ползва 50% данъчно облекчение.
Въпреки аргументите „против” депутатите приеха окончателно промените в местните данъци и такси. Прогнозите са това да донесе на общините 20 млн. лв. повече приходи.
Приходите от данъка ще се внасят в бюджета на общината по постоянен адрес, съответно седалището на собственика на превозното средство.



Снимка: dnes.dir.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар