Translate

неделя, 4 ноември 2018 г.

Поетът Иван Цанев е носителят на награда „Перото“ за цялостен принос за 2018 г.


Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Хайри Хамди, Наталия Делева и Сотир Гелев грабнаха отличието в своите категории

„Тази награда ме успокои, че десетилетните ми усили не са били напразни и че алтруизмът не е порок. Не е тайна, че моите поетични книги не са много на брой. Малко повече са стихосбирките ми за деца. Най-многобройни обаче са книгите на други по-млади от мен автори, които съм редактирал, подреждал или предговарял, на които съм измислял заглавия, които съм подкрепял с отзиви в печата или на литературни обсъждания“, сподели развълнувано големият български поет Иван Цанев. Той получи Наградата „Перото“ за цялостен принос към българския литературен контекст на стилна церемония в едноименния Литературен клуб в НДК. Статуетката му бе връчена от миналогодишния носител на наградата „Перото“ за цялостен принос – Владимир Попов. Иван Цанев благодари на „хората на перото“, присъдили му отличието, а те, на свой ред, го аплодираха на крака.
Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ отиде при Сотир Гелев и книгата „Как Лора се научи да брои до десет”. В категорията Поезия отличие взе Мирела Иванова за „Седем стихотворения (с) биографии“. За чудесния си превод на арабски на 60 съвременни разказа от 46 автори в антологията „В началото бе епилогът“ приз в категория Превод получи Хайри Хамдан, а Кристин Димитрова заслужено грабна наградата в категория „Проза“ за сборника с разкази „Като пристигнеш, обади се“. „Невидими“ на Наталия Делева стана победител в категорията Дебют.
Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.
„Радвам се, че днес тук в „Перото“ са всички, които участват в процеса литература – издатели, автори, преводачи, защото наградите „Перото“ са празник на литературата и всички свързани с нея“. С тези думи председателя на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков приветства присъстващите в Литературен клуб „Перото“. Той подчерта, че НДК ще продължава да засвидетелства своето уважение към цялата литературна общност, защото значението на институциите в литературния процес е изключително важно. Велков сподели още, че съвсем скоро Литературен клуб „Перото“ ще се превърне в още по-голямо пространство за книги с нов кът за четене и обособена книжарница. „Това е нашата първа малка стъпка. Предстои ни още много ползотворна работа с Национален център за книгата“,
допълни още той.
На наградите присъства и доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, който сподели, че след години на колебание и затишие словото е заживяло в НДК по един уникален начин. Зам.-кметът благодари на хората, направили това възможно, така че и българските писатели да са на световната литературна сцена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар