Translate

неделя, 28 октомври 2018 г.

В кино „Люмиер“ откриха деветото издание на София Индипендънт Филм Фестивал


Минути преди началните надписи на биографичния филм McQueen в кино „Люмиер“ официално бе дадено началото на деветия Sofia Independent Film Festival, Стотици киномани дойдоха, за да се насладят на първия от поредицата независими филми от цял свят, които предстои да видим в рамките на фестивала.
Създателят на фестивала Жана Караиванова предаде щафетата на новия творчески директор Станислава Коцева и благодари на спонсорите, журито и на вярната дръзка публика, която превърна през годините това събитие в легенда. 
30 филма ще се борят за престижните награди в категориите за игрален, документален и късометражен филм, а извънконкурсната програма ще ни срещне с най-добрите заглавия от световните кино афиши за последните 12 месеца, старателно подбрани от новия екип на фестивала. 
Със специален акцент към късометражното кино, в тазгодишното издание ще видим изключителни заглавия, част от които за първи път се качват на голям екран у нас. А с лентата „Поетът и дяволът“ на 30 октомври в 18:30 часа в кино „Одеон“ ще се отпразнува 60-годишнината на Владо Пенев. В навечерието на юбилея си, актьорът ще бъде специален гост на прожекцията, която ще зарадва киноманите и любителите на София Индипендънт Филм Фестивал.
Извън състезателната му програма, носител на Оскар през 2018 г. за чуждоезичен филм, е и лентата „Фантастична жена“. Филмът разказва историята на Мaрина - трансексуална жена, която работи като сервитьорка и певица в нощен клуб. Една вечер мъжът на живота ѝ умира, но Марина е лишена от възможността да скърби за своя любим. Това е филм за живота след смъртта и за силата да накараш себе си да продължиш напред, въпреки бурята, която бушува в сърцето. По време на фестивала лентата може да бъде видян три пъти. Първата прожекция бе  на 27 октомври в 19:00 часа в Дом на киното. Втората е на  28 октомври в 20:45 часа в кино „Одеон“, а трета на 31 октомври в 20:30 часа, отново в Дома на киното.
В конкурсната програма ще участват 30 филма от целия свят, които ще се борят за голямата награда, осигурена от NU BOYANA FILM STUDIOS. В състезанието са и три български ленти, сред които „Упражнение за доверие“ на Вилма Карталска, който  влезе в септемврийското издание на Changing Face International Film Festival в Сидни и през 2019 г. ще се бори за голямата награда.
Със световна премиера в рамките на фестивала очакваме филма „Лоша компания“ на режисьорът Джош Слейтс. „Изключително развълнуван съм, че премиерата на филма ще бъде именно в България“, споделя самият Слейтс. Филмът разказва историята на една авторка, която проправя своя път на турне на книгата си.
Ерудирано петчленно жури ще има нелеката задача да оцени филмите в състезателната програма и да избере най-добрите сред тях.



Няма коментари:

Публикуване на коментар