събота, 6 октомври 2018 г.

NEXT DIFI 2018: Потребителите определят иновациите във финансовия сектор


Финансовите услуги се развиват динамично в дигиталната ера – наблюдават се много промени и един истински бум на технологичите решения

Бъдещето на финансите включва нови модели с изкуствен интелект, участие на роботи и други форми на автоматизация. Това ще улесни трансфера на активи и ще създаде обща структура, смятат експертите от българския и международния финансов, сектор, които взеха участие в събитието.
Според анализаторите банкирането ще се персонализира според потребителя, като ще се дават по-уместни предложения за услуги, базирани на неговата дейност.
България има потенциала да премине към дигитално разплащане, но за целта компаниите в различните сектори трябва да наложат неговата употреба.
В следващата година в България играчите в сектора на финтек компаниите ще се увеличат, разходите по услугите за банкиране ще намалеят и повече хора ще се ползват от електронните услуги, стана ясно от дискусиите.
Според евродепутата Ева Майдел, която също взе участие във форума, регулациите могат да стимулират създаването на иновации. По думите й създаването на Българската Финтек Асоциация наскоро ще помогне на иновативните бизнес модели да станат устойчиви и да се използва цялостна стратегия за блокчейн технологиите в тази сфера.
Партньорството между финтек и традиционните финансови услуги е ключово, тъй като на новите финансови компании им липсва доверието на клиентите. Те се нуждаят от сигурността и устойчивостта, които традиционните банки притежават. На банките пък им е нужда модернизация и по-голямо удобство, каза тя.
Форумът премина и със специалното участие на Ноеми Пап, ръководител банкиране на дребно и комуникации към Европейската банкова федерация. Според нея бизнесът се променя, както и потребителският начин на мислене.
Европейската банкова федерация цели да нареди Европа сред лидерите в дигиталната сфера и да изгради положително преживяване на клиентите на финансовите институции.
Анастас Стефанов от Агенция “Тренд” посочи национално представително прочуване, проведено специално за NEXT DIFI 2018, според което българите имат консервативно мислене спрямо дигитализацията във финансовия сектор и затова тя се случва с по-бавни темпове у нас. Компаниите, предлагащи иновативни услуги, трябва да се уверят, че обясняват на своите потребители максимално просто начина на употреба и защита, за да улеснят прехода им към дигитално банкиране, коментира Стефанов.
#NEXT DIFI 2018 е престижен форум, , организиран от b2b Media, който за трета поредна година събра водещи експерти и този път с акцент върху навлизането на блокчейн технологиите във финансите и с поглед към дигиталните иновации, които ще формират бъдещето на сектора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар