Translate

неделя, 7 октомври 2018 г.

Световният ден на зрението ще бъде отбелязан с благотворителна изложба и зелени светлини


НДК, Пациентска организация "Глаукома" и Институтът за здравно образование ще отбележат Световния ден на зрението, който се провежда всеки втори четвъртък на месец октомври под егидата на Световната агенция за предпазване от слепота като част от инициативата VISION 2020: The Right to Sight (Право на зрение 2020) на СЗО.
Тази година Световният ден на зрението ще бъде на 11 октомври. НДК отваря вратите си като домакин на благотворителната фото изложба „Не залязвай, слънце!“. Изложбата се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование и съдържа 48 фотоса. Авторът на творбите е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата.
Изложбата се открива на 11 октомври, от 18 ч. в полу-етаж Запад (вход 4А) на НДК, с участието на ученици от НМУ „Любомир Пипков“ от класа на Лили Илиева. Владилена Тодорова – вокал, Яра Енев – вокал, Антон Златков – китара са посветили своето изпълнение на каузата.
Фотосите ще останат в НДК до 14.10. Събраните от продажбата на творбите средства ще послужат за закупуване на апаратурата за скрининговата програма на Пациентска организация „Глаукома“.
Глаукомата е очно заболяване, което е водеща причина за необратима слепота в
света, включително и в България. Ранната диагностика и навременното лечение помагат да се предотврати загубата на зрението. Всяка година през скрининговите програми на пациентската организация и Института за здравно образование минават хиляди възрастни хора, които получават достъп до безплатни прегледи при офталмолог. Благодарение на тази програма, ранната диагностика на глаукома се е повишила значително.
Най-важното, на което се обръща внимание в Световния ден на зрението е фактът, че 80% от слепотата в света е предотвратима – може да бъде избегната или излекувана. Световният ден за зрението е платформа за всички, които подкрепят усилията за борба със слепотата.
В знак на солидарност към каузата за борба със слепотата, НДК ще завърже символично очите на скулптурата „Възраждане“, която стои в Централното фоайе. В 20 ч. на 11 октомври НДК ще бъде осветен в зелено - цветът на борбата с глаукомата.
Входът на изложбата е свободен. Поканени са всички, които са съпричастни към борбата за зрение у нас и по света и особено хората, посветили живота и професията си на тази кауза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар