Translate

събота, 20 октомври 2018 г.

Нова модерна система за охлаждане на скалпа срещу загубата на коса при пациенти с рак


И у нас пациентите вече, при провеждане на химиотерапия, могат да запазят напълно или частично косата си

Темата за загуба на косата е един от най-големите страхове не само за жените, подложени на химиотерапия, но и за мъжете. Това е стигмата на раковото заболяване: „Всички ще разберат, че имам рак“.
Загубата на коса (алопеция) е често срещан страничен ефект при химиотерапия. Не всички лекарства предизвикват алопеция - някои карат косата да изтънее, а други я правят чуплива.
Проучвания показват, че 8% от пациентите в световен мащаб отказват да се подложат на животоспасяваща терапия, поради страха от загуба на коса.
Увреждането, което лекарственото лечение причинява на космените фоликули, може да бъде избегнато или намалено чрез охлаждане на скалпа. Това става чрез понижаване температурата на скалпа с няколко градуса, непосредствено преди, по време и след извършване на химиотерапията, с което се минимизира или предотвратява загубата на коса.
Охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв в скалпа с 20-40%. По този начин се намалява количеството на химиотерапевтично лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана на космените фоликули.
Системата за охлаждана не скалпа Paxman се използва за превенцията на косопад при солидни тумори, вследствие на химиотерапевтично лечение. Разработвана и тествана над четвърт век - притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и
комфорт за пациента.
Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Системата за охлаждане на скалпа е  технология за превенция на косопад. Състои се от компактен охлаждащ апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки. Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента.
Производителят на системата за охлаждане на скалпа Paxman е базиран във Великобритания. В света има инсталирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 различни държави. През 2017г. системата получи одобрение и регистрация за ефективност и безопаснот от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA).
Системата е тествана и разработвана над четвърт век и притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента.
Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Системата за охлаждане на скалпа е технология за превенция на косопад, вследствие на химиотерапевтично лечение. . Състои се от компактен охлаждащ апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки.
Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента.
Подстригване на косата, преди процедурата, се препоръчва единствено в следните случаи:
-Ако косата е много дълга (до кръста). Тогава подстригването е необходимо поради тежестта, която се понася от корена на косъма;
-Ако е много гъста, е необходимо да се подстриже на етажи, за да се осигури по-добър контакт на скалпа с шапката;
-Ако има накъсани краища, добре е те да бъдат отрязани. Косата ще стане по- жива и управляема по време на процедурата.
За успешна терапия температурата на скалпа трябва да се поддържа постоянна. Това се постига с правилния размер на шапката (за лесна идентификация трите различни размера -
малък, среден и голям са цветово обозначени, а вариращите големини осигуряват грижа за различни по форма скалпове). Изборът на подходящия размер шапка е един от ключовите моменти за ефективност. Тя трябва да е в контакт с цялата глава.т.е. шапката не е поставена директно върху челото/ кожата.
След това, косата се обработва с контактен гел, слага се лента за коса и хавлиена кърпа на раменете. Поставянето на лента за коса върху челото може да помогне за предотвартяване на директен контакт с кожата.
Преди началото на инфузията скалпът се охлажда 30 минути. Това гарантира необходимата температура преди извършване на химиотерапията.
Охлаждането продължава по време на химиотерапията и 90 минути след нея.
Успеваемостта зависи от много фактори, като типа рак и неговия стадии, възраст, типа коса и нейното състояние, общо здравословно състояние. Важно е да се знае, че загубата на коса е различна при различните хора. Успеваемостта не е гарантирана. Косата вероятно ще изтънее и ще стане по- рядка. Охлаждането на скалпа и запазването напълно или частично на космените фоликули предполага и по-бързо възстановяване след края на лечението.
Около 75% от пациентите успяват да запазят напълно или частично косата си, така че да не се налага носене на перука - алопеция степен 0 (без съществена загуба на коса) , степен 1 (малка загуба на коса), степен 2 (50%- средна загуба на коса).
Успеваемостта е различна и за различните лекарствени режими. При антрациклиновите препарати е около 45%, а при таксаните над 70%.
Статистически повече от половината пациенти, преминаващи през лечение с процедурата охлаждане на скалпа не стигат до ползване на перука или кърпи за глава.
За успех се счита 50% или повече запазване на косата. В почти всички случаи пациентите губят коса през първите няколко процедури от 20 до 50%.
Препоръчва се да се продължи с охлаждащите процедури, тъй като това не е ранен индикатор за ефективността на превенцията. Проведено изследване в Обединеното Кралство докладва 89% успеваемост след използване на системата Paxman при 95 пациенти с рак на гърдата и само 11% са се нуждаели от перука поради сериозна загуба на коса.Наблюдавано изследване в Норвегия показва 92% успеваемост след използване на системата Paxman при 54 пациента с рак на гърдата, лекувани с FEC/FAC -epirubicine и седмично с paclitaxel.
За пациента процедурата охлаждане на скалпа дава възможност за контрол, запазване на личното пространство и по- позитивно отношение към терапията.
Първата система за охлаждане на склапа Paxman е на разположение в клиниката по химиотерапия към МБАЛ Сердика, гр. София кв. Овча Купел 2, бул. Президент Линкълн 128.
 




Няма коментари:

Публикуване на коментар