Translate

понеделник, 1 октомври 2018 г.

Нобеловата награда за медицина 2018 г. е присъдена за иновативни терапии на онкологични заболявания


На американеца Джеймс П. Алисън и японеца Тасуку Хонджо, съобщиха от Нобеловия комитет.
Двамата учени са отличени за разработените от тях терапии за лечение на рак чрез стимулиране на имунната система. Те са изследвали протеини, които пречат на тялото и основните му имунни клетки, известни като Т-клетки, да атакуват ефективно туморните клетки.
Проф. Алисън в онкологичния център “М. Д. Андерсън” към Тексаския университет изучава протеин, който действа като спирачка на имунната система. Той осъзнава потенциала на имунните клетки да атакуват тумори, когато тази спирачка бъде премахната. След това разработва тази концепция в чисто нов подход за лечение на пациенти.
Паралелно с него, проф. Хонджо в университета в Киото открива втори протеин на имунните клетки и след внимателно проучване на неговата функция разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм на действие. Терапиите, основани на неговото откритие, се оказват поразително ефективни в борбата с рака.
Алисън и Хонджо показват как различните стратегии за премахване на спирачките на имунната система могат да се използват за лечение на рак. Ключовите открития на двамата лауреати представляват ориентир в борба с онкологичните заболявания, аргументират наградата от Комитета.
Церемонията по връчването на наградата ще се проведе на 10 декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар