Translate

петък, 28 септември 2018 г.

Ролята на дерматолога е ключова в лечението на акнето


Д-р Петьо Брезоев е специалист по дерматология и венерология, председател на Сдружението на частнопрактикуващите дерматолози. Член е на Българското дерматологично дружество, на Американската академия по дерматология и на Академията по практична дерматология и естетична медицина. Професионалните му интереси са насочени към конвенционална дерматология, малка оперативна дерматология, естетична дерматология, алергологична дерматология. Във връзка с кампанията #Заедно сме в борбата срещу акнето той сподели:
-Акнето е лечимо, често бавно, заболяване, но само от специалист – дерматолог. Неглижираното с години акне се лекува по-трудно, по-дълго време и по-скъпо. Нелекуваното навреме акне може да доведе до образуване на петна и белези, които трудно се заличават и до психически и социален дискомфорт. Говорим за тежкото нодуло-кистозно акне.
Сред факторите, които могат да влошат състоянието на това заболяване са стрес, тютюнопушене, нездравословна диета респективно хранене и др.
Хормоните по време на пубертета стимулират увеличеното производство на себума. Освен прекомерното му количество (хиперсеборея) съставът му също се променя т.е. той става по-сгъстен и окислен. Пъпките и черните точки (комедоните) могат да засегнат не само лицето, но и кожата на гърба, шията и деколтето. Това се дължи на размножаването на микроорганизмите, които се хранят от себума. Едновременно с това се създават и благоприятни условия за свръх разпространение на бактерията Р.acnes и се появяват кожни раздразнения и възпаления.
Често младите хора се объркват от подвеждащите реклами, че акнето може да се оправи за 10 дни. Най-краткият период на лечение е 3 месеца. А от появата до изчезването на акнето понякога минават дори 10 години. Три месеца след спиране на антибиотичното лечение акнето отново се проявява. Комплексните грижи са от съществено значение.Терапията отнема значително време и се изисква постоянство и търпеливост. Изискват се още хигиена, диета, грижа и  ползване на правилните продукти и медикаменти . Миенето твърде често и агресивно дразни кожата. Същото важи и за косата, колкото по-често се мие, толкова по-често се омазнява. Въглехидрати (особено бързите – вафли, солети и т. н.), мляко, шоколад, газирани напитки с фруктозно-глюкозен сироп трябва силно да се ограничат, а най-добре да се избягват.
Чипсът... е храна за кокошките…



Няма коментари:

Публикуване на коментар