петък, 28 септември 2018 г.

В 4-то издание на #Заедно срещу акнето се включват рекорден брой дерматолози от страната


От 8 до 12 октомври над 300 дерматолози от 38 града в страната ще преглеждат безплатно пациенти с акне в рамките на образователната кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето.
Прегледите ще се извършват след предварително записване, а изборът на специалист можете да се направи на сайта на bioderma.bg. 
Във фокуса на социалната кампания е привличане на общественото внимание към това кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25 год. възраст.
Целта е, както младежите и техните родители да получат достоверна информация и съвети, така и да се популяризира ключовата роля на дерматолога в лечението на акне. Основни послания на инициативата са - превенция, ранно лечение, своевременна помощ от специалист-дерматолог и че акнето е лечимо кожно заболяване.
Кампанията е целогодишна и включва беседи с ученици, разпространение на информационни
материали за пациенти с акне и информационно-медийно съдържание.
Тази година към досегашните партньори  на кампанията - Българско Дерматологично Дружество, Сдружение на Частно Практикуващите Дерматолози, Асоциация на Студентите Медици в България, Асоциация Родители, Българска Педиатрична Асоциация, Българска Фармацевтична Студентска Асоциация се присъединяват Българска Асоциация на Естетичните Дерматолози, Български Фармацевтичен Съюз и Loveguide.
Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване. Последните открития в областта на акнето са ключовата роля на
диссеборята (качествена промяна в състава на себума) и все по-честата поява на възрастово акне - при мъже и жени над 25 годишна възраст.
Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò и че се лекува бързо. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата и променят нейното pH. Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот и се отразяват на социалния живот на пациента.
Акнето влияе на самочувствието, професионалните взаимоотношения и общуването с противоположния пол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар