Translate

събота, 29 септември 2018 г.

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето

България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, но сме сред последните страни по смъртност при планови инвазивни процедури – по ниска от 0.15%


Д-р Райна Ташева, кардиолог, МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана:
-Честването на тази дата има за цел да повиши информираността на всички държави за опасностите от сърдечните болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.
Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и особено острият миокарден инфаркт, са една от водещите причини за смърт и инвалидизация, не само в България, но и в целия свят. Между 50% и 75% от починалите от сърдечно-съдови заболявания се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.
България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. Особено важно при острите форми на ИБС – миокардният инфаркт и нестабилната стенокардия, е бързият достъп до инвазивна кардиология и своевременното лечение, тъй като всяка загубена минута е загуба на миокард. В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение.Свикнали сме България да е на челните места в негативните класации – ние сме сред първите в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, но може да се похвалим и с една положителна статистика: Кардиологичното ни отделение в Монтана се гордее с изключително нисък процент смъртност при планови инвазивни процедури – по нисък от 0.15%. Смъртността от остър миокарден инфаркт за периода 08.2017 – 08.2018 г е 5.3% - сравнима със смъртността от това заболяване, публикувана в регистрите на други европейски страни 6.0 % – 6.5%. Най-важното в грижата за сърцето е профилактика, балансирано хранене, движение, положителни емоции – за това трябва да се грижим всички. България има изключително добри професионалисти в сферата на Кардиологията – това се вижда и от цифрите. Иска ми се следващата година да се похвалим с положителни данни и в превенция на заболеваемостта.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар