Translate

четвъртък, 27 септември 2018 г.

Близо 250 души от Сатовча и околните села бяха прегледани безплатно от специалисти от ВМА


Това е поредната превантивна кампания на ВМА, а регионът е избран заради широкото разпространение на вирусни хепатити, болести на щитовидната жлеза и гастроентерологични заболявания. Поради тази причина в акцията се включиха специалисти от различни области на медицината – хирургия, гастроентерология, ендокринология, инфекциозни болести и вирусология.
Освен физикални прегледи, консултациите включваха и ехография на коремни органи, ехография на щитовидна жлеза, изследване на кръвна захар, гликиран хемоглобин и тестове за щитовидна жлеза, изследване за вирусен хепатит В и вирусен хепатит С.
Тези хепатити крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Ранната диагностика и започване на адекватно лечение могат да предотвратят тези тежки усложнения. Всички пациенти, чиито хепатитни маркери за вирусен хепатит В и С бяха положителни, са насочени за високоспециализирано етиологично лечение, коментира началникът на Катедра по инфекциозни заболявания полк. доц. Георги Попов.
Не можем да кажем кои бяха повече – дали пациентите с диабет или с проблеми с щитовидната жлеза. Имаше и от двата типа, като на всички са назначени терапии или последващи действия за доизясняване на състоянията, заяви от своя страна и проф. Ивона Даскалова, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар