Translate

понеделник, 17 септември 2018 г.

ЕК предлага през 2019 г.в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време


На държавите членки ще се даде възможност да решат кое часово време ще прилагат като постоянно - лятното или зимното.Темата бе коментирана в реч пред ЕП от председателя на комисията Жан-Клод Юнкер.
ЕК предлага сезонната смяна на часовото време да се премахне в целия ЕС; да се определи ясен и кратък график за влизане в сила на промените; насърчава консултациите на национално и европейско равнище, чрез които да се осигури координиран подход между държавите членки.
Законодателното предложение трябва да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.
Предложението на ЕК ще бъде представено за одобрение на ЕП и на Съвета.
За да се осигури плавен преход, съгласно предложението на Комисията всяка държава членка ще трябва до април 2019г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно — лятното или зимното. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.
Посоченият график зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на Комисията най-късно до март 2019 г.
--------
В ЕС има три стандартни часови зони - западноевропейско време (Ирландия, Великобритания, Португалия), централноевропейско време (17 държави) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия). 
В България лятното часово време е въведено през 1979 г. От 1996г. всички европейци преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври.
ЕК посочва, че днес в около 60 държави по света се извършва смяна на часовото време.
Китай, Турция и Русия вече са прекратили превъртането на часовника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар