Translate

вторник, 21 август 2018 г.

3 хирургични метода спират пристъпите при епилепсия


Три оперативни метода за мозъчна хирургия вече могат да помогнат за намаляване или пълно преустановяване на пристъпите при пациенти с епилепсия, които не се повлияват от медикаментозно лечение. Те могат да бъдат приложени при голяма част от хората с резистентна форма на болестта, които са около 25% от всички засегнати, посочва проф. д-р Мемет Йозек от Департамента по педиатрична неврохирургия на Медицинския факултет към Университета Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar (Турция). Специалистът подчертава, че преустановяването на пристъпите е особено важно в детска възраст, за да се предотврати изоставане в развитието на малките пациенти.
Първият вид операция е т.нар. „резективна хирургия“, при която се отстранява онази част от мозъчната тъкан, от която тръгват електрическите импулси, предизвикващи пристъпите. „Тази зона няма нормални функции, така че пациентът не се уврежда, ако тя бъде отстранена“, отбелязва проф. д-р Йозек.
Понякога може да има много на брой проблемни зони и отстраняването им е невъзможно. В такъв случай с хирургическа намеса се „прекъсват“ пътищата, по които епилептичният пристъп се разпространява в мозъка.
Третият метод на епилептичната хирургия е „стимулация на вагусовия нерв“. Той се прилага при пациенти, които не са подходящи за другите хирургични методи и при него успеваемостта е по-ниска в сравнение с предходните два, отбелязва проф. Мемет Йозек. При него подкожно на гърдите на пациента се поставя генератор на импулси с 4 см диаметър. Батерията е свързана с вагусовия нерв вляво, който идва от мозъка. Хирургът преценява как да работи батерията, на какви интервали да изпраща сигнали към мозъка, и тези команди се предават към батерията чрез компютър. Целта е по този начин електрическите импулси, предавани от мястото - източник на пристъпите, да бъдат потискани от тези сигнали, обяснява специалистът.
Решението дали пациентът е подходящ за операция и кой вид да му се приложи задължително трябва да се вземе от опитен, мултидисциплинарен екип от специалисти, който включва неврохирурзи, невролози, невропсихолози и неврорадиолози.
Точната диагноза е изключително важна за определяне на лечението. Тя се поставя с помощта на ЯМР изследване, което има за цел да открие конкретната фокус зона, причиняваща пристъпите. За по-голяма точност се използва и видео ЕЕГ. Върху главата на пациента се поставят електроди и се прави запис в продължение на 24-48 часа. В същото време се записват и видео изображения, за да се уловят неволни движения на ръцете, лицето или устните на пациента. Когато пациентът получава пристъп, активната зона в мозъка се дефинира с помощта на картографски метод на компютър.
Епилепсия се диагностицира при 1 на всеки 250 души. Тя може да се дължи на различни фактори и да се проявява по различни начини – с кратковременно отнасяне на погледа или тежки припадъци, при които пациентът пада с пяна на устата. Но макар и различни по сила, тези пристъпи си приличат по едно – при всеки от тях загиват мозъчни клетки. Честите пристъпи, особено при деца, могат да доведат до сериозни проблеми, включително умствено изоставане, предупреждава проф. Мемет Йозек. По тази причина лечението трябва да започне колкото е възможно по-скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар