Translate

вторник, 21 август 2018 г.

Търсенето на продукти за защита и декорация за дърво на водна основа расте с 25% на годишна база


Увеличеното потребление на естествени материали е в основата на тенденцията, която завладява Европа

С 25% расте потреблението на AQUA продукти за дърво през първите шест месеца спрямо същия периoд през 2017г. по данни на водещ производител на бои и лакове за дърво в България . Увеличeното потребление се дължи на повишения интерес от страна на потребителите към естествените материали и здравословния начин на живот.  Според Design Insider – изданието на Британската асоциация на обзавеждащите компании, 2018 г. е белязана от стремеж към максималното използване на естествените материали. Те не само карат обитателите да се чувстват в естествена среда близо до природата, но са и екологичен отговор на изкуствените материи, завладели нашия потребителски век. Както при храната и облеклото, така и при обзавеждането, използването на камък, дърво и други природни материали ще бъде все по-търсено.
Дървесината е природен продукт, които освен че е красив и разнообразен, е и лесен за обработка.  Въпреки добрите си изолационни качества и характеристики, той е податлив на външно влияние - UV лъчи, влага и биологически вредители.
Най-често срещана е иглолистната дървесина (мека дървесина). Тя е и най-лесна за обработка, което я прави широко използвана за мебели,  дограми, декоративни детайли.  В мебелната индустрия обаче, за направата на мебели се използва предимно дървесина от широколистни дървета (твърда дървесина). Една от най-издръжливите на външни условия, но и най-скъпа е дървесината от тиково дърво.
За да запазим качеството и вида на изделията от дърво е важно да ги защитим с правилните продукти. Защитата може да се раздели на два етапа: импрегниране и повърхностна защита.
Импрегнирането е обработка, целяща превантивна защита на дървесината против нейните вредители. На пазара в момента навлиза нов импрегниращ продукт Timmer, който прониква дълбоко в дървото и го предпазва от развитието на дърворазрушаващи насекоми, както и от гъбички, плесени и мухъл, които водят до образуване в началото на сини петна по дървото, а след това до гниене и разрушаване. Продуктът е на водна основа и отговаря на европейските норми за биоцидни продукти за защита на дърво EN 599 (EN152, EN113 I EN46).
Маслата са естествен продукт за защита на дървените повърхности. Те попиват дълбоко в дървесината, като придават мек, кехлебарен цвят на дървото. Фладерът на дървото остава видим. Добавените восъци допълнително подпомагат водонепропускливостта на дървесината.
Повърхностната защита осигурява бариера между външната среда и дървото. При този тип защита се образува защитен слой. Тя го предпазва и от UV лъчите, които на практика го увреждат. Добра защита на дървените изделия са лаковете на водна основа - водоразредими и полиуретанови лакове на водна основа, които запазват структурата на дървото и го предпазват от външните влияния. Предимството на водните продукти е тяхното по-бързо съхнене и липсата на остра миризма. Препоръчва се използването на  лакове, които притежават комбинирана UV защита, която повишава външната устойчивост на дървесината.
За да се промени естественият цвят на даден дървен материал, без да се закрие структурата на дървото се използва байц за дърво. Байцът прониква на голяма дълбочина в капилярите на дървото, без да ги запушва и без да скрива текстурата на дървото.
Все по-популярната ретро тенденция изисква използването на различни ефектни продукти за дърво. Продуктът Timmer Антик придава изкуствено състарен вид на дървесината, като позволяват потребителите по свой вкус да декорират дървените детайли.
Всички посочени продукти може да намерите в продуктовата гама на Timmer-експертна грижа за дърво.
Веднъж нарушена, структурата на дървото не може да бъде възстановена. Използването на висококачествени продукти за защита, осигурява по-дълъг живот на изделията от дърво и по-голям уют в дома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар