Translate

понеделник, 23 юли 2018 г.

Книга за филма MAMMA MIA! подгря новата АББА мания у нас


В кино „Одеоон“, преди дни, Книгомания и Георги Тошев представиха новото издание – „Mamma Mia! Филмът. Продължението“, – посветено на незабравимата шведска група АББА и какво се случва с членовете й в последните години. Бе излъчен и документалният филм „АББА. Тяхната история“.
Събитията продължават с вход свободен – на 28.07. (събота) 2018 г. от 23,30 ч. в Лозенец, клуб „Хасиенда“ – фестивал „Арт поток“ – Mamma Mia! Парти с вечните хитове на АББА и с участието на Георги Тошев и на 02.08. (четвъртък) 2018 г. от 20,00 ч. в Бургас, Морска градиналятна сцена Охлюва (пред Морско казино) – като част от откриването на четвъртата фотоизложба на композитора Стефан Диомов, посветена на Скандинавието, където Георги Тошев ще представи книгата „MammaMia! Филмът. Продължението“ и документалния филм „АББА. Тяхната история“.
Всеки друг музикант, напуснал сцената преди десетилетия, можеше да мине незабелязано, особено днес в ерата на музикалното свръхпредлагане. Но не и групата, продала легално 400 милиона албума и произвела 19 хита, оглавили световните класации в продължение на 10 години. Група, която успя да превърне първите букви на малките си имена в световен бранд. Няма значение дали светът обича или не тяхната музика, но знае кои са АББА.
„При последната ми среща с Бени през май тази година в Стокхолм, той ми каза:
-Знаеш ли музиката е необходимост, не амбиция. Всеки опит да се доказваш пред другите чрез нея е обречен! Респектиран съм
от честността, с която AББА присъства в света на музиката. Те се събират от необходимост да създават песни, които ги изразяват през годините. Разделят се, когато тази необходимост ги напуска през 1982 г.. Отказват 1 милиард преди години, за да се съберат. Връщат се в студио преди няколко месеца от необходимост, за удоволствие, без амбиция. АББА са пример, че е важно да присъстваш честно в изкуството. И затова музиката им надживя стилове и моди! “, казва авторът на книгата Георги Тошев.
През 1999 г.АББА отказва 1 милиард долара, за да се събере за нов албум и 100 концерта. Агнета, Бьорн, Бени и Фрида се разделят неофициално в края на 1982 година. Последното им съвместно официално появяване като група е на 11 декември същата година в „Късното шоу“ на Би Би Си. Дават кратко интервю, шегуват се помежду си и изпълняват два свои хита, следва обща усмивка за пред камерата и край. Не се сбогуват с публиката си. Няма и официално изявление за раздяла. Няколко години АББА подхранва любопитството на феновете, че може би ще се върнат в звукозаписното студио за нов албум. Това не се случва до 2018-а, когато решават да запишат само две песни.
Трейлърите на новия MammaMia! HereWe Go Again покачиха градусите на любопитството. Накараха ни да броим дните до горещата премиера в края на юли, когато ще сглобим пъзела на поредната вълнуваща история на Universal. В САЩ премиерата ще се случи на 20 юли, а на Острова – на 27 юли. Новата продукция е комбинация от предисторията на героите от MammaMia! и ново своеобразно разширение на сюжета на филма, създаден през 2008 година като успешна екранизация на едноименния мюзикъл с хитове на AББA. Преди 10 години в първата MammaMia! бяха инвестирани 52 млн. долара, филмът донесе повече от 600 млн. долара приход и бе гледан от над 30 млн. зрители по света. Новата филмова версия може да бъде по-златна от предходната.
Част от тиража на книгата се предлага с диск – документален филм „АББА. Тяхната история“.
Филмът на журналиста Георги Тошев, оператора Румен Василев и режисьора на монтажa Явор Веселинов разказва невероятната история на най-популярната поп група на 70-те години АББА. След 400 милиона продадени копия и 19 хита, покорили световните класации, музиката на шведската четворка продължава да бъде сред най-слушаната в цял свят. Агнета, Бьорн, Бени и Фрида се събраха заедно през 2018-а, за да запишат две нови песни. Светът очаква тяхното ABBAtars шоу през 2019 г. Този филм ни среща с феномена АББА.
Какво да очакваме от новата история?
Трейлърите подсказват, че продължението на филма натиска копчето на машината на времето, за да покаже младите версии на героите от първата MammaMia!. Актрисата Лили Джеймс, помним я от „Пепеляшка”, „Гордост и предразсъдъци“ и сериала „Имението Даунтън“, влиза в образа на младата Дона. Тя заживява на измисления остров Калокаири, където среща „потенциалните бащи“ на бебето си – Сам, Бил и Хари. В първата история ролите на „по-възрастните момчета“ се изпълняват от Пиърс Броснън, СтеланСкарсгард и Колин Фърт, а в новата – в образите се превъплъщават Джереми Ървин, Джош Дилън и Хю Скинър. Късметът да играе младата Дона е истинско предизвикателство за Джеймс и в едно интервю тя споделя:
Исках да уловя лекия „гангстерски“ дух на Дона. Тя е толкова смела, че за нея няма препятствия. Исках хората да повярват, че моята Дона може да израсне в онази жена. Много пъти гледах филма MammaMia!, за да уловя жестовете на Мерил Стрийп, за да се почувствам като нея. Забелязах, че тя „играе“ с ръцете. Направи ми впечатление начинът, по който движи бедрата и тялото си. Прави го красиво и естествено.
На Джеймс се пада да изпее класическата песен на шведската група When I KissedtheTeacher, която сигурно ще ни накара да се почувстваме отново млади. При изпълнението на песента на Лили помага момичешката група – Donna&TheDynamos.
Нови звездни попълнения
Екранните приятелки на „голямата“ Дона – Кристин Барански (от сериала „Добрата съпруга”) и ДжулиУолтърс (Моли Уизли в поредицата за Хари Потър) се подмладяват в лицето на Джесика Кийнън Уин и Алекса Дейвис. Във филма тече успоредно и една линия от времето, в което се развива действието на първата MammaMia!и ние разбираме, че Софи,  дъщерята на Дона, е бременна с първото си дете. Когато ми казаха, че ще има “MammaMia!” 2, аз си помислих, че ще бъде нещо ужасно. Но не е така, получи се нещо наистина много добро – споделя Аманда, превъплътила се в ролята на Софи. Идеята за своеобразното продължение на MammaMia!допада и на Колин Фърт. С усмивка разказва, че един журналист сменил цвета на лицето си, когато актьорът му казал, че ще участва в MammaMia! HereWe Go Again. Няма значение какво мислят хората за ABBA, истината е, че всички са чували за нея. Ако сте на моята възраст, със сигурност музиката им е близка до сърцето ви – споделя 57-годишният актьор.
Според Доминик Купър, в ролята на Скай, екипът на филма прави страхотен ход, защото не яхва вълната на успеха на първия филм, а чака цели десет години, за да се появи с новата история.
Във филма благословеното състояние на младата Дона споделят тримата бащи, приятелят Скай и една нова героиня – баба Руби, майката на Дона. Изпълнява я 72-годишната Шер, доказан музикален феномен. През 1998 година песента Believe достига 11 млн. копия, превръщайки се в най-продавания за времето си сингъл, а едноименният албум е продаден в над 20 млн. копия и оглавява челните позиции в музикалните класации на много държави. Платиненорусата Шер се появява само за няколко секундив последния трейлър, но това е напълно достатъчно, за да подлуди феновете. Тя каца на острова с хеликоптер. Облечена е в бял костюм, а ноктите са с яркорозов лак. Забавно е, че в случая Шер, в ролята на майката на Дона, е само три години по-възрастна от нея.
Какво от това? – биха казали всички, които с нетърпение очакват MammaMia! HereWe Go Again.
В профила си в Туитър Шер анонсира новата си роля, споделяйки снимки с ботуши от 80-те години и се заиграва с песента Fernando на АББА. Арменската певица ще изпълни Fernando, като тя ще се окаже ключ към поредната изненада – появата на Анди Гарсия. Какво прави 62-годишният Гарсия в романтичния сюжет?
Виждаме го за миг в компанията на Шер и разбираме, че се казва Фернандо. Може би е по-младият любовник? А може би син или четвъртият вариант за баща на Софи? Едно е сигурно… казва се Фернандо. Каква е връзката с едноименната песен на AББA, в която се пее за двама приятели, които си спомнят войната и живота на бойното поле? Най-вероятно в новия филм смисълът на текста на песента ще се „ремиксира“ и ще се превърне в любовна балада, изпълнена от Шер. А какво свързва Шер и Гарсия в MammaMia! HereWe Go Again? Може само да гадаем – дали са любовници, а може би приятели или роднини?

Няма коментари:

Публикуване на коментар