Translate

петък, 13 юли 2018 г.

Ученик сътвори статуя за опълченците, загинали край Трявна


Творбата му бе осветена във Военна академия  

17-годишният ученик Иван Симеонов от професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино сътвори паметник в памет на опълченците, загинали при Тревненския проход и го дари на гр.Плачковци.
Кметът на града Борислав Борисов получи паметника от председателя на Съюза на Военно-инвалидните кооперации Борис Николов, който организира инициативата "Една детска сълза, една молитва", съобщава ВИП Комюникейшън.
"Момчето е вдъхновено от героизма на българските герои и по своя инициатива създава този паметник", уточни Мила Салахи, изследовател на древната ни история от Екипа "Руните говорят", която бе специален гост на събитието и подари на организаторите книгата за царя на царете Кубрат "Заветът".  Само за една вечер публикацията за момчето бе прочетена от над 330 хиляди българи в страницата Екип 2 "Руните говорят".
Статуята "Преклонение" бе осветена във Военната академия "Г.С.Раковски", а на нея е изобразена  Света Олга (с моминско име Елена), внучка на великия български цар Борис Първи. Тя ще бъде поставена по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини по Тревненските проходи към Шипка - в гр. Плачковци. Църковният ритуал извърши отец Васил от БПЦ. Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар