Translate

понеделник, 9 юли 2018 г.

Лятото се завръща и климатиците стават отново актуални


При правилна употреба климатикът ще ви бъде полезен за дълго време и ще подобри всекидневния начин на живот за цялото семейство. Неспазването на някои основни правила, обаче, може да доведе до риск от настинка или по-сериозно заболяване. Добре проектираните климатици са снабдени с комплексни филтриращи системи, които отстраняват алергените, болестотворните вируси и бактерии, но само при редовна и професионална поддръжка.
Здравните специалисти изтъкват важната роля на редовната и професионална поддръжка на климатиците. Препоръчва се почистването на уредите преди настъпването на летните жеги, тъй като непочистеният климатик може да представлява опасност за здравето ви.
Като цяло климатикът е технология, която се грижи за здравето ни. Вградените във вътрешното тяло филтриращи системи имат за цел да подобрят качеството на въздуха в дома. Най-добрите модели дори могат да филтрират не само алергени, но и вредните за здравето ни вируси и бактерии. Тези филтри трябва да бъдат почиствани и сменяни, но също от време на време е необходимо и пълен преглед на външните и вътрешните тела. Не бива редовната поддръжка да се спестява, тъй като тя има пряко значение за енергийната ефективност, безопасното функциониране и дългия живот на вашия уред, съветва Петър Митев, мениджър климатична техника в LG Electronics България.
Климатиците често са смятани за източник на легионерска болест (легионелоза). Най-усъвършенстваните и фокусирани върху потребителите климатични инсталации – между тях и тези на LG – са способни да филтрират заразата чрез автоматично превключване към режим на изсушаване след изключване на вътрешното тяло и по този начин предотвратяват натрупването на кондензация. Специалистът на LG смята, че климатикът по-скоро ускорява и помага на здравословният начин на живот, а опасност от зарази може да възникне само при нередовна или неправилно извършена поддръжка, при уреди които се използват рядко и не разполагат с качествена система за отвеждане на кондензираната вода. Такива се срещат рядко у нас, поради което е по-вероятно досегът с тези бактерии да се осъществи по време на почивка в горещи региони и места, които не разполагат с добре поддържани климатици.
„Важно е да се знае, че климатиците не изпускат свеж въздух в помещението, а само охлаждат или затоплят чрез циркулация наличния в помещението въздух” – обръща внимание специалистът от LG. Затова е изключително нложително редовното проветряване на помещението, в което се намира климатикът, като е препоръчително това да става през по-хладните часове на денонощието (през нощта или рано сутрин), но ако усетите, че въздухът в помещението е твърде застоял, недейте да чакате, дори навън да е горещо.

Необходимо правило е да не се охлажда прекалено много помещението. Човешкият организъм е способен да понесе без риск за здравето разлика от най-много 8 градуса между вътрешната и външна температура. Това значи, че при 35°C градуса външна температура в помещението не бива да е по-хладно от 26-27°C, но дори през по-студените дни вътрешната температура не бива да спада под 23°C.
Още при монтирането на охладителната система трябва да планирате така, че да няма пряк контакт между вас и студената струя въздух идваща от климатика. Избягвайте директната въздушна струя, не стойте на пътя на студения въздух, идващ от климатика, тъй като дори при обикновено течение човешкият организъм е изложен на риск от настинка.
Здравните власти препоръчват поддържането на 50% относителна влажност на въздуха, тъй като твърде сухият въздух може да доведе до изсъхване на кожата и дихателни оплаквания.
Твърде шумните климатици също не се отразяват добре на здравето ви, затова си струва да помислите какво би било подходящото решение за вас.
За хола на вилата или всекидневната много хора предпочитат мобилни климатици, но за спалните помещения те в никакъв случай не са подходящи, твърди Митев. Мобилните климатици имат два големи недостатъка: те са шумни и харчат много енергия. Такива уреди са два-три пъти по-шумни от вътрешното тяло на сплит климатик, тъй като компресорът се намира вътре в жилището. Тези уреди имат и ниска енергийна ефективност. В сравнение със сплит климатик с еднаква мощност, мобилните климатици харчат поне 150% повече електричество. Ако това не е достатъчно, за да ви убеди, помислете за онзи 15-сантиметров отвор, който трябва да се изреже в стената или прозореца, за да може затопленият въздух да се отвежда извън жилището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар