Translate

понеделник, 9 юли 2018 г.

Над 450 ученици от 8 града станаха част от програма за понижаване броя на икономически неактивните млади хора в България


Журналист, мениджър и специалист „Човешки ресурси“ обучиха младежи как да кандидатстват успешно за работа като част от  образователната програма YOUTH EMPOWERED


Над 450 ученици от 8 града* станаха част от 7200 обучителни часа за развиване на личностни и бизнес умения, които да ги подпомогнат при първите им стъпки в професионалното ориентиране. Курсовете се проведоха в рамките на четири месеца като част от второто издание на програмата Youth Empowered**, насочена към понижаване на броя икономически неактивни млади хора у нас. По последни данни на Евростат за страната ни, това са 25% от българите между 20 и 34-годишна възраст.
За да мотивират младежите, преминали през обученията, организаторите в лицето на Джуниър Aчийвмънт България и Кока-Кола създадоха първата безплатна платформа за обучение и кариерно ориентиране у нас http://youthempowered.bg/
И организираха онлайн обучение в платформата на тема „Успешното кандидатстване за работа“. В него, ценен опит за това как един кандидат за работа може да напише CV  и мотивационно писмо, които да грабнат вниманието на мечтания работодател, споделиха Камелия Димитрова, ръководител “Човешки ресурси” от Центъра за споделени услуги на Кока-Кола Хеленик и Венета Куйова, мениджър проекти, JA България.
За да вдъхнови младежите постоянно да търсят начини да научават нещо ново всеки ден и да се развиват, към менторския екип се присъедини възпитаничката на програмите на JA България, Филипа Иванова, понастоящем едно от лицата на новините по БНТ 1, с темата „Моята мотивация за работа и успешна кариера“. Тя сподели мотивацията си за професионалния си път и насърчи младежите винаги да задават своите въпроси и да имат готовност да поемат предизвикателни задачи, които ще им помогнат да се превърнат в успешни професионалисти.
За финал, доц. д-р Александра Парашкевова, също от екипа да JA България разказа за възможностите за продължаване на образованието и достигане до докторска степен.
Учениците, преминали тазгодишните обучения, част от Youth Empowered, ще заемат работни позиции в Кока-Кола за един ден, в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, която Джуниър Ачийвмънт организира за 17-ти път през октомври. Учениците ще получат желаните позиции след като преминат през симулация, която ги поставя в реална ситуация за кандидатстване за работа.
--------
* Гоце Делчев, Костенец, Лом, Монтана, Самоков, Своге, София, Търговище.
**Youth Empowered е образователна програма, насочена към младежите на възраст между 16 и 19 години. Тя се провежда за втора година и цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. През 2018 г., модулите се преподават от 20 учители в 11 български училища в цялата страна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар