Translate

четвъртък, 7 юни 2018 г.

Отличени бяха победителите в Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала Софт


Церемонията се проведе под патронажа на президента Румен Радев

18-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT Сезон 2017-2018 се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Р. България Румен Радев.
Победител в генералното класиране е Мартин Копчев от Габрово. На второ място е  Виктор Терзиев от София, а на трето – Тодор Бончев от Враца.
Мартин Копчев е ученик в VIII клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. Със състезателна математика се занимава от 2010 г., а с информатика от 2013 г. През 2017 г. и 2018 г. участва в национални и международни състезания по информатика и математика, в които печели призови места. През 2017 г. е единственият български ученик, класиран в два национални отбора на България - по информатика (отбор А, Капитан на отбора) и математика (отбор В) за ученици до 15,5 години. Има десетки национални и международни отличия по математика и информатика, сред които златен медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (София, септември 2017 г.), златен медал (поделен) с втори резултат от XI Младежка Балканска олимпиада по информатика за ученици до 15,5 години, Сребърен медал (поделен) от XII Открита московска олимпиада по информатика (Москва, март 2018 г.) и много други.   
В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от Прилеп, Македония. На второ място се класира Виктор Кожухаров от Русе, а трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача,
Хърватия.
В приветствената си реч към финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT, държавният глава Румен Радев заяви: „Бъдещето на икономиката е във високите технологии, а те се основават на цифровите технологии и информатиката. Затова надеждата ни е във вас“. Той благодари специално на организаторите от Мусала Софт, както и на партньорите и приятелите на конкурса и допълни: „Пожелавам на състезанието CodeIT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар