Translate

четвъртък, 7 юни 2018 г.

За първи път в България бе приложен най-ефективният метод за лечение на предсърдно мъждене


Медицински екип на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център извърши успешно инвазивна криоаблация* за първи път в страната.
Проф. Лазар Ангелков, главен консултант към отделението по Електрофизиология и кардиостимулация, изпълни този сложен метод за интервенционално лечение при четирима пациенти, на възраст между 50 и 60 години, с ритъмни нарушения от 04 до 06 юни 2018. Това е един от методите за лечение на предсърдно мъждене, който се отличава с високо ниво на ефективност и безопасност за пациента. Резултати от проучването на North American Arctic Front (STOP AF) Trial показват, че при пациенти с една и съща електрофизиологична патология, успехът на криоаблацията е около 10 пъти по-голям, в сравнение с медикаментозната терапия - 69.9% ефективност срещу 7.3%.
------

*Криоаблацията е минимално инвазивна интервенция, при която се извършва замразяване на сърдечната тъкан. Балон се поставя в зоната на всяка от белодробните вени, надува се и се третира с ниска температура в продължение на секунди. По този начин се постига електрическа изолация на белодробните вени от лявото предсърдие.
Целта на процедурата е да попречи на електрическите пътища да преминават от белодробните вени към предсърдието. Именно белодробните вени са основният източник на електрически пускови сигнали, причиняващи ПМ. Криоаблацията прекратява тези абнормни електрически пътища и им пречи да продължат да причиняват ПМ.
Методът е сигурен и комфортен за пациента. Възстановяването е бързо и крайният резултат е дълготраен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар