Translate

неделя, 3 юни 2018 г.

Дай път на живота!


Старира образователната  кампания „Дай път на живота!“ за намаляване жертвите на пътя

Актрисата Мая Новоселска  представи кратък откъс от моноспектакъла „Тъгопоглъщач“, по текстове на талантливата 14-годишна Дафина Тодорова, прегазена на пешеходна пътека тип „Зебра”, от автомобил пред Американския колеж в София.
Христо Михайловски, ръководител на програмата при официалното и стартиране“, съобщи:
- Подготовката на кампанията започна преди около две години. Нашите анализи показаха, че влияние върху намаляването на броя жертви могат да окажат: подобряването на инфраструктурата с  50%, образованието с 30% и санкциите – едва 10 на сто. Забелязахме, че има вакуум в образованието и решихме да се съсредоточим върху него. Привлякохме екип от Института по психология към МВР, който разработи образователните програми. Искаме да изградим гражданска непримиримост към нарушителите в нашия социален живот. Това липсва...Целта е да се намали броят на жертвите и ранените по пътищата. Кампанията ще обучи ученици и младежи от 9 до 25 години да бъдат по-толерантни на пътя. Ще бъдат използвани и въздействащи видео клипове с участието на известни български артисти и автомобилни състезатели.
Образователната  кампания е инициирана от Ротари клубовете от гр. София и е подкрепена от Дистрикт 2482, България. Тя цели да намали броя на жертвите и ранените по пътищата на Р. България. Събитието отбелязва и 85-годишния юбилей от създаването на организацията в България, а започващата кампания е най-значимият й обществен проект през следващите пет години.
В рамките на ЕС, България е страната с най-голям брой жертви на глава от населението вследствие на пътнотранспортни произшествия. Годишно, от автомобилни катастрофи страната ни губи около 800 млн. евро, което е над 1,5% от БВП. Шофьорите със стаж до 6 г. са сред основните причинители на ПТП, а тези със стаж до 3 г. са отговорни за над 61% от катастрофите, отнели човешки живот. Анализът  на отдел „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция“-МВР, показва, че „ниското ниво на квалификация на водачите, нетолерантното и агресивно поведение задържат високо нивото на пътнотранспортния травматизъм“.
Ето защо именно тези шофьори  са  и една от основните целеви групи на кампанията „Дай път на живота!“, която има образователен фокус, отличаващ я от други инициативи, свръзани с проблемите на сигурността и безопасността на движението по пътищата на България.
Нейната цел е чрез въвеждане на иновативни методи на обучение и емоционално повлияване чрез видеоматериали да се създадат нагласи за неагресивно и толерантно поведение на пътя сред младите хора – ученици от основния и гимназиалния клас, студенти, които са бъдещи и настоящи шофьори.Две  от програмите са за ученици на възраст над 16 години и от 9 до 12 години. Третата програма е за обучение на обучителите. В момента се провежда пилотно обучение в три софийски училища.
От есента създадените специално за кампания та интерактивни обучения ще станат част от образователния процес в училища, университети и школи за подготовка на шофьори в цялата страна, като в провеждането на учебните занимания активно участие ще вземат членове на Ротари клубовете в България и на младежката организация - Ротаракт.
Бяха показани заснети за целите на кампанията филмови материали, които са част от новите и иновативни учебни помагала, създадени с помощта на психолози от Института по психология на МВР и на преподаватели от НБУ, предназначени за образователните програми в училища, университети и школи за подготовка на шофьори.
На официалния старт на кампанията в края на м. м  присъстваха Велик Занчев, зам.- министър на транспорта, Таня Михайлова – зам.- министър на образованието и науката, Валентин Йовев, зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството, Станислав Иванов, зам.- председател на Комисията по транспорт, комисар Бойко Рановски – началник отдел „Пътна полиция“- МВР, представители на организации, работещи по проблемите на безопасността по пътищата, лицата на кампанията – известни български артисти и автомобилни състезатели, ротарианци.
Институционални партньори на кампанията:
Министерството на образованието и науката, отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция” на МВР, Институт по психология към МВР, Нов български университет.
Кампанията е подкрепена от СБА, Българска браншова асоциация Пътна безопасност, Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Асоциация на преподавателите по авто-мото подготовка,  Българска браншова камара Пътища и Национален младежки форум.
Посланици на добра воля на кампанията:
  • Цветана Манева  – една от най-известните и обичани български актриси, с изявена ангажираност към обществени каузи
  • Диляна Попова  – популярна актриса и модел
  • Никола Стоянов – актьор, популярен сред младежката аудитория с участието си в сериала „Революция Z“
  • Катя Стратиева – двукратна Европейска рали шампионка (ERC), два пъти водач на световната ранглиста, национална шампионка в клас N 2 на скоростния планински шампионат. 
Спомоществовател на кампанията е „Застрахователно Акционерно Дружество ДаллБогг: Живот и Здраве”.

Снимка:БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар